‘Wauw, we komen in Familie’

Print
Beringen -

Woensdag hebben in de Fatih moskee van Beringen de opnames plaatsgevonden voor de VTM-soap Familie. Ondanks de eerdere commotie - de moskeevereniging zou de toelating geweigerd hebben - is alles in de grootste sereniteit verlopen.

Voor de Beringse moslima’s die als figuranten optraden werd het een onvergetelijke belevenis. ‘Wauw, wij komen in Familie.’

Om 7 uur ’s morgens was de crew van productiehuis ‘Tv Bastards’ ter plaatse. Tot twee uur zou er gefilmd worden in het interieur van de Fatih moskee. Deze Turkse moskee, gebouwd in Ottomaanse stijl, is uniek in West-Europa. De muren zijn volledig bezet met azuurblauwe met de hand geverfde tegels uit Turkije. ‘Een enig mooi decor voor deze aflevering van Familie’, zegt Thomas Leysen die de algemene opnameleiding in handen heeft.

Het productiehuis wilde in de moskee een scène opnemen waarin een moslimjongen zijn Vlaamse vriendin laat kennismaken met zijn wereld en haar daarom meeneemt naar de moskee. Daarover zou dan heisa ontstaan zijn binnen de moskeevereniging die de opnames zou geweigerd hebben. Dat verhaal werd vanuit een bepaalde hoek de wereld ingestuurd maar werd tegengesproken door sp.a-schepen Duygu Akdemir. ‘Binnen de vereniging was aanvankelijk niet iedereen enthousiast’, legt zij uit. ‘De laatste tijd kwamen moslims nogal eens negatief in het nieuws en dat zorgde bij sommigen voor enige argwaan. Maar toen mijn man Ahmet Koç de verhaallijn duidelijk maakte, ging iedereen akkoord.’

Het dient gezegd dat de tv-crew de nodige eerbied voor het gebedshuis in acht nam. De schoenen werden netjes buiten in het rek geplaatst en binnen werd er haast op fluistertoon gecommuniceerd. Volledig stil was het toen de laatste scène werd gedraaid. De Vlaamse vriendin werd door een Beringse moslima de moskee ingeleid en stapte dan de trap op naar de vrouwenafdeling. De uitzending is gepland voor eind februari. Om de spanning erin te houden werd ons gevraagd om geen foto’s van de hoofdpersonen te publiceren.