Appels willen niet vallen

Print
Appels willen niet vallen

Een opmerkelijk beeld in Haspengouw: vuurrode appels in kale bomen op Kerstmis. Foto: JCr

Sint-Truiden -

Halen de appels van de oogst van 2014 ook 2015 nog? Het zou kunnen, tenzij de kou van de komende dagen ze eindelijk doet vallen. Maar daarvoor moet het eigenlijk tot min vijf graden vriezen, terwijl de voorspellers spreken van hooguit min drie graden. “Het rijpingsmiddel waarmee ze zijn bespoten, pakt op sommige appels niet”, zegt Tom Deckers, onderzoeker van het Proefcentrum voor de Fruitteelt.

Als je in Haspengouw rondrijdt, zie je iets vreemds: vuurrode appels in kale bomen. Het visuele resultaat van de Russische boycot. In het totaal zijn er dit jaar 714 hectare appels niet geplukt. De plantages die niet zijn geplukt, zijn normaal gezien bespoten met een rijpingsmiddel dat het fruit doet vallen. Voor de peren is dat gelukt, voor de appels minder. “We hebben het uitgetest op verschillende soorten”, zegt Tom Deckers. “Op jonagold werkt dat rijpingsmiddel niet goed, op granny smith al helemaal niet.”

Dat die appels aan de bomen hangen is niet goed. “De appels nemen een deel van de reservestoffen op die naar de bloemknoppen moeten gaan. Volgend jaar zullen die bomen dus minder fruit hebben. De telers moeten eens aan die bomen schudden zodat het fruit er afvalt.” De enige andere mogelijkheid om dat fruit te doen vallen, is een stevige vrieskou. “Het moet echt al eens vriezen tot min vijf, voor die appels vallen.” Heeft de onderzoeker nog ooit appels met Kerstmis gezien? “Ja, zelfs ooit terwijl er sneeuw lag, dan zijn het net kerstbollen, maar dat is toch al lang geleden.”

Lees vrijdag meer in Het Belang van Limburg.