Fout in 10.000 identiteitskaarten

Print
Fout in 10.000 identiteitskaarten

Foto: Dirk Kerstens

Binnenlandse Zaken roept tienduizend elektronische identiteitskaarten terug omdat er een fout is ingeslopen. Zo is het niet mogelijk om met de nieuwe eID’s een elektronische handtekening te plaatsen.

“De mensen die een defecte kaart hebben, zijn allemaal persoonlijk op de hoogte gebracht. Zij hebben tot 1 maart 2015 de tijd om bij hun gemeente hun identiteitskaart te laten herstellen”, zegt Peter Grouwels, woordvoerder van de Algemene Directie Instellingen en Bevolking.

De fout ligt volgens Binnenlandse Zaken bij Certipost, de leverancier van elektronische identiteitskaarten in ons land. Het probleem zit bij de chip op de elektronische identiteitskaart. “Op de chip, die nodig is om met uw eID online te kunnen werken, staan twee elektronische certificaten”, zegt Peter Grouwels. “Eén certificaat dient om uw identiteit te bewijzen op het internet. Het andere certificaat is nodig om een elektronische handtekening te plaatsen onder een document. Het is bij dat handtekeningencertificaat dat er een probleem is opgedoken.”

De 10.000 Belgen met een defecte kaart zijn persoonlijk per brief verwittigd.

Lees vrijdag meer in Het Belang van Limburg.