Vijf personen wegens phishing veroordeeld tot werk- en celstraffen

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft woensdag in drie dossiers over phishing vijf beklaagden veroordeeld. Phishing gaat over internetfraude, waarbij argeloze mensen een mail krijgen met een hyperlink naar een bankwebsite. De mail gaat zogezegd over een beveiligingsupdate voor het internetbankieren.

Nadien krijgen de slachtoffers telefoon met de vraag hun codes en inloggegevens door te spelen. Vervolgens wordt er geld weggesluisd van hun rekening.

Een 40-jarige man uit Sierra Leone, die in Antwerpen woont, kreeg woensdag 1 jaar effectieve celstraf en 600 euro boete. Zijn kompaan, een 28-jarige Congolees uit Evere, kreeg dezelfde boete en een werkstraf van 150 uren of een vervangende celstraf van 1 jaar. Hun slachtoffer in Lommel werd op 23 januari 2013 opgelicht. Een vermogensvoordeel van 8.220 euro is verbeurdverklaard.

Een 25-jarige Ivoriaan uit Brussel maakte op 1 juli 2013 in Houthalen een slachtoffer, dat voor ruim 9.000 euro gedupeerd werd. De Ivoriaan is bij verstek tot 1 jaar effectief en 600 euro boete veroordeeld.

Tot slot veroordeelde de rechtbank een 20-jarige Oezbeek en een 23-jarige Nigeriaan uit Lommel tot elk een werkstraf van 150 uren en 600 euro boete. Van een vrouw haar spaarrekening werd medio september 2012 11.000 euro naar de zichtrekening van haar vader overgeschreven. Dan werd geld overgeschreven aar de bankrekening van de twee beklaagden, die vervolgens 9.000 euro afhaalden. De twee moeten een schadevergoeding van 7.555 euro betalen aan de bank Belfius.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio