© SS

Daarom kunnen papa’s net zo goed voor een baby zorgen

Mannen kunnen net zo goed voor een baby zorgen als vrouwen, zo blijkt uit een recente studie aan de universiteit van Yale. Spendeert een vader veel tijd met de pasgeboren baby, dan ontwikkelt hij – net als de moeder – extra grijze hersenmassa in de gebieden van het brein die verantwoordelijk zijn voor emotionele betrokkenheid en multitasking.

rdm

Onderzoekers aan de universiteit van Yale legden 16 kersverse vaders onder de MRI-scan. Een eerste onderzoek vond plaats in de eerste twee tot vier weken na de geboorte van hun baby. Twee à drie maanden later gingen de vaders een tweede keer onder de scanner. Wat bleek? Op de tweede scan werd een vergroting van drie delen van het brein vastgesteld: het stratium, de amygdala en de hypothalamus. Drie regio’s die helpen bij het reageren op signalen van de baby en het creëren van een emotionele band. Ook de laterale prefrontale cortex bleek groter op de tweede scan. Die zone wordt geassocieerd met het maken van complexe beslissingen.

De studie, die werd gepubliceerd in The Journal of Neuroscience, was het eerste onderzoek ooit dat fysieke verschillen in het brein van nieuwe vaders bestudeerde. Onderzoeker Ruth Feldman gaf aan dat er nog meer onderzoek nodig is: ‘We wisten al dat het vrouwelijke brein veel fysieke veranderingen ondergaat na de geboorte van een kind. Nu hebben we ook aangetoond dat het brein van de vader – als hij actief betrokken is bij de baby – zo verandert dat hij beter voor de baby kan zorgen, maar we weten nog niet hoe het vaderlijke brein op lange termijn evolueert.’

Niet te missen