Fukushima - Staven met splijtstof verwijderd uit reactor 4

Print
Fukushima - Staven met splijtstof verwijderd uit reactor 4

Foto: IMAGEGLOBE

Een van de grootste gevaren bij de kerncentrale van Fukushima in Japan lijkt geweken. Het Japanse energiebedrijf Tepco heeft alle staven met splijtstof verwijderd uit de zwaar beschadigde reactor 4 van de kerncentrale. Dat melden Japanse media zondag.

De specialisten van Tepco slaagden erin om 1.500 splijtstofstaven uit het gebouw te halen. Deskundigen beschouwden 1.300 staven als “risicovol”, terwijl er meer dan 200 ongebruikt waren. Door de staven uit de beschadigde reactor te halen en over te plaatsen naar veiligere gebouwen, is de kans kleiner dat ze bloot komen te liggen bij een nieuwe aardbeving, maakt Tepco zich sterk. “Het is een enorm belangrijke stap voorwaarts”, zegt de directeur van de centrale, Akira Ono.

De experten zijn al jaren bezig met de ontmanteling van de reactor. En de Japanse regering vermoedt dat het nog tientallen jaren zal duren eer alles achter de rug is.

De kernreactor raakte tijdens de verwoestende aardbeving en daaropvolgende tsunami op 11 maart 2011 zwaar beschadigd. Bij de natuurramp kwamen meer dan 15.800 mensen om het leven. Duizenden mensen worden nog steeds vermist.

(belga)