Raul Castro: ‘Cuba geeft het communisme niet op’

Print
Raul Castro: ‘Cuba geeft het communisme niet op’

Foto: REUTERS

Cuba geeft het communisme niet op. En Cuba staat voor een “lange en ingewikkelde strijd” voordat de Verenigde Staten de economische sancties tegen het communistische land opheffen. Dat heeft de Cubaanse president Raul Castro zaterdag voor het parlement in Havana aangekondigd.

“Het Cubaanse volk kan de beslissing van de Amerikaanse president Barack Obama appreciëren”, stak Raul Castro zaterdag van wal. “Ons land is klaar voor constructieve, gelijkwaardige onderhandelingen met de VS. Maar Havana zal zijn principes niet opgeven. Net zoals wij nooit de VS hebben gesuggereerd dat zij hun politiek systeem moeten wijzigen, zo vragen wij respect voor het onze.”

Volgens Castro moet Cuba zich nu vooral richten op het herstel van zijn economie. “We hebben de plicht om ons helemaal te wijden aan de duurzame en onomkeerbare ontwikkeling van het socialisme in Cuba. De uitdaging waarvoor we staan, is enorm groot. We moeten onze economie opkrikken”, aldus Castro.

De Cubaanse president kreeg zaterdag van het parlement een staande ovatie. Aan het einde van zijn lange speech groette hij nog zijn broer, de vorige Cubaanse president Fidel.

Obama en Castro kondigden woensdag tijdens een persconferentie in respectievelijk Washington en Havana aan de diplomatieke banden na 53 jaar te herstellen. Die toespraken volgden op een gevangenenruil tussen Washington en Havana. De speech van Castro werd zaterdag bijgewoond door drie net vrijgelaten Cubanen.

(belga)