Noord-Korea: ‘Wij hebben niets te maken met hacking’

Print
Noord-Korea: ‘Wij hebben niets te maken met hacking’

Foto: AFP

Noord-Korea heeft zaterdag nog eens zijn betrokkenheid bij de computerinbraak bij Sony Pictures Entertainment ontkend. Pyongyang heeft aan de Verenigde Staten zelfs voorgesteld om mee te werken aan het onderzoek. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Eind november kwam de computerinbraak aan het licht. Hackers gingen aan de haal met tal van interne documenten over The Interview. De film gaat over twee journalisten die een interview krijgen met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en van de CIA de opdracht krijgen hem te vermoorden.

De FBI zei vrijdag dat het Noord-Koreaanse regime achter de inbraak zit. De malware die bij de aanval werd gebruikt, werd volgens de Amerikaanse politiedienst eerder door Noord-Koreaanse hackers gebruikt.

Noord-Korea bestempelt de beschuldigingen als ‘ongefundeerde geruchten’. ‘We hebben middelen om te bewijzen dat we niets te maken hebben met deze zaak’, zegt een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan Yonhap.

‘De VS moeten goed weten dat er ernstige gevolgen kunnen zijn als ze ons voorstel voor een gezamenlijk onderzoek verwerpen.’

De Amerikaanse president Barack Obama zei vrijdag dat filmstudio Sony ‘een fout’ heeft gemaakt door de release van The Interview te schrappen, na bedreigingen met aanslagen van de hackers die eerder aan de haal gingen met tal van interne documenten. De Amerikaanse president voegde toe dat de VS Noord-Korea van antwoord zullen dienen.