Vernieuwde brandweerwerking ook voor Houthalen-Helchteren

Print
Vernieuwde brandweerwerking ook voor Houthalen-Helchteren

Foto: stijn van dingenen

Houthalen-Helchteren - Vanaf 14 januari wordt een vernieuwde brandweerwerking opgestart in Vlaanderen. Voor Limburg betekent dit dat er drie grote brandweerzones resten. Houthalen-Helchteren komt bij deze hervorming in de brandweerzone Oost-Limburg terecht samen met gemeenten als As, Genk, Opglabbeek, Zutendaal, een aantal Maaslandse gemeenten en de gemeenten Bilzen, Riemst en Voeren.

Op vlak van de werking van de brandweer zal er voor de burgers amper iets veranderen. De hoofdzaak van deze hervorming ligt in de administratieve aanpak van de brandweerkosten. De reorganisatie heeft als gevolg dat Houthalen-Helchteren jaarlijks een brandweerdotatie zal voorzien van 1.067.059 euro. De eerste vijf jaar komt daar nog een inhaalkost bij van zo'n 34.000 euro waardoor de jaardotatie om en bij de 1.100.000 euro ligt. Verrekenen we dat naar een kost per inwoner, dan betekent deze dotatie dat elke inwoner per jaar zo'n 35 euro bijdraagt aan deze vorm van hulpverlening. Ter illustratie: de brandweerzone stond het voorbije jaar garant voor zo'n 3.700 interventies waarvan een 900-tal effectieve branden.

Houthalen-Helchteren moet bijkomend nog een herberekening uit het verleden ophoesten. Enkele maanden geleden viel die zware factuur van om en bij de 2,4 miljoen euro in de bus. Het ziet er naar uit -na lang onderhandelen- dat die factuur gespreid over 10 jaar zal mogen afgelost worden. Dat zou meteen betekenen dat er gemiddeld bovenop de 1,1 miljoen werkingsdotatie voor de komende tien jaar nog eens 240.000 euro jaarlijks bijkomt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio