‘Deze regering zal niet vallen onder het sociale protest’

Print
‘Deze regering zal niet vallen onder het sociale protest’

Foto: Dirk Kerstens

Bart De Wever is er vrij gerust op: deze regering zal niet sneuvelen. Gisteren lekte uit dat hij op een partijbijeenkomst nogal fors uithaalde naar de CD&V die stokken in de wielen van de regering zou willen steken. Op die uitspraken wil hij niet verder ingaan, maar in dit interview dat uw krant eerder deze week afnam, waarschuwde hij zijn coalitiegenoot ook al: “De partij die de stekker eruit trekt, neemt een heel zware verantwoordelijkheid. Wat wij moeten doen is de gelederen sluiten. ”

Hoe moet het nu verder met de sociale partners?

Het moment is gekomen om rond de tafel te gaan zitten. Maar dan moet iedereen wel aanvaarden dat we uitvoeren wat móét gebeuren. De context is duidelijk: dit land leeft 440 miljard frank boven zijn stand. In een context ook van 107 procent staatschuld, van quasi de hoogste belastingen te wereld. We zitten in vieze papieren.

Is het denkbaar dat deze regering valt onder het aanhoudend sociaal protest?

Ik kan mij dan niet indenken. Wie daar de verantwoordelijkheid voor wil opnemen, moet wel heel erg oppassen. Zowel politiek als sociaaleconomisch. Welk land laat de partij achter die de stekker eruit trekt? Vandaag gaat het om 11 miljard euro besparingen. Maar wat na nieuwe verkiezingen? 15 miljard? Hoe? Met dezelfde maatregelen als vandaag. Onderschat de kiezer niet. Hij is slimmer dan je denkt. Diep vanbinnen weet de grote meerderheid van de bevolking dat het roer moet worden omgegooid en dat er geen alternatief is voor het beleid van deze regering. Wat wij moeten doen, is de gelederen sluiten.

Lees het volledige interview met Bart De Wever in Het Belang van Limburg.