© Serge Minten

‘Autobanden verbranden is kankerverwekkend’

Geen stakingspiket zonder vuurtje-stook, ook al is het bij wet verboden om afval te verbranden. Een houten palet is vrij onschuldig vergeleken met autobanden die dikke zwarte rook produceren. “Een autoband opbranden is een nochtans een zeer slecht idee”, zegt professor-toxicoloog Jan Tytgat van de KULeuven.

RD

“Bij de verbranding komen dan stoffen vrij zoals benzeen, benzapyreen en butadieen die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu”, zegt de professor. “Benzeen bijvoorbeeld is zo toxisch dat het zelfs aan de unief in practica niet meer gebruikt wordt. Voor wie er beroepsmatig toch mee in aanraking moeten komen, gelden er zeer strenge voorwaarden.”

Leukemie

Volgens Tytgat is benzeen een kankerverwekkende stof die leukemie veroorzaakt. “Je blijft beter zo ver mogelijk weg van brandende autobanden, de lucht is erg verontreinigd. Het blijft overigens niet bij die giftige gassen. Bij verbranding komen ook fijne stofdeeltjes vrij waaraan andere schadelijke stoffen kunnen kleven. Die kunnen zich dan diep in de longen nestelen. Aan verschillende stakingspiketten in Limburg controleerde de politie of er geen banden werden opgestookt. Maar aan de restanten in de assen te zien, was duidelijk dat niet elk piket zich aan de regels hield.

Aangeboden door onze partners