Rusland denkt aan eigen ruimtestation

Print
Rusland denkt aan eigen ruimtestation

Het Amerikaanse ISS Foto: BELGAIMAGE

Rusland bestudeert de bouw van een eigen ruimtestation, zo heeft directeur Oleg Ostapenko van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos volgens het staatspersbureau Ria Novosti maandag gezegd.

“Ik bevestig dat wij die mogelijkheid bestuderen, het gaat om een veelbelovende piste”, zei de topman van Roscosmos. Rusland, dat nu een zeer prominente partner in het Internationaal Ruimtestation ISS is, zou met een eigen station “verschillende taken kunnen uitvoeren”, in het bijzonder voor het Russische Maanprogramma.

Toen de Amerikaanse NASA na het afsluiten van het Apollo-Maanprogramma aan zijn spaceshuttle werkte, bouwde en lanceerde Moskou reeds ruimtestations van het type Saljoet. Vanaf het midden van de jaren tachtig beschikte Rusland over het ruimtestation Mir dat over de jaren heen modulair werd opgebouwd en in 2001 weer naar beneden werd gehaald. Plannen voor een Mir-2 werden niet gerealiseerd. Ostapenko zei ook dat Roscosmos ondanks de “onstabiele economische situatie” in Rusland niet van plan is budgettair in te krimpen of projecten op te geven dan wel terug te schroeven.