‘België vraagt uitlevering voor ‘helper’ Nemmouche’

Print
‘België vraagt uitlevering voor ‘helper’ Nemmouche’

Mehdi Nemmouche

Het federaal parket bevestigt dat dinsdag in Marseille een 27-jarige Fransman is opgepakt die door ons land gezocht werd in het onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum in Brussel. De man is vrijdag in detentie geplaatst en vecht het Europees aanhoudingsbevel aan dat de Brusselse onderzoeksrechter Bernardo-Mendes tegen hem had uitgeschreven. Belgische speurders beschouwen hem als de handlanger van Nemmouche.

De 29-jarige Mehdi Nemmouche werd tot nog toe beschouwd als de enige verdachte van de aanslag op het Joods Museum op 24 mei, waarbij vier mensen het leven lieten. Afgelopen dinsdag pakten de Franse politiediensten in Marseille echter vijf personen op, drie mannen en twee vrouwen. De eerste berichten meldden dat het om een onderzoek van het Franse gerecht ging en dat de vijf opgepakt werden omdat Nemmouche één of meer van hen zou leren kennen hebben terwijl hij in Frankrijk in de cel zat.

Vier van de vijf mensen die dinsdag opgepakt waren, zijn intussen weer vrijgelaten. De laatste, een 27-jarige man, werd in hechtenis geplaatst. Nu blijkt dat de Belgische onderzoeksrechter Bernardo-Mendes een Europees aanhoudingsbevel tegen de man had uitgeschreven, waarin ze hem omschreef als dader of mededader van een doodslag in terroristische context. Dat betekent dat de man beschouwd wordt als mededader van de aanslag op het Joods Museum en dat Mehdi Nemmouche dus geen 'lone wolf' zou zijn maar deel zou uitmaken van een 'terreurcel'. Op de vraag of er nog andere verdachten opgespoord worden, wenste het federaal parket vrijdagavond niet in te gaan.

De verdachte heeft al meerdere veroordelingen opgelopen en heeft in gevangenschap Mehdi Nemmouche ontmoet. Het hof van beroep van Parijs moet zich binnenkort uitspreken over het overmaken aan België van de man.