© Photo News

Acht op de tien staken maandag in lager onderwijs

De socialistische onderwijsvakbond ACOD Onderwijs denkt dat maandag in de scholen waar hij zicht op heeft acht op de tien leerkrachten van het lager onderwijs zullen staken en twee op de drie van het secundair onderwijs. Over het hoger en volwassenenonderwijs heeft ACOD Onderwijs minder duidelijkheid. Dat meldt algemeen secretaris Raf De Weerdt vrijdag aan Belga. Lieven Boeve, directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs, geeft geen inschatting, maar zegt dat de stakingsbereidheid maandag groter zal zijn dan tijdens de provinciale actiedagen. “Er is vooral gemobiliseerd naar 15 december toe”, aldus Boeve.

lbo

Volgens De Weerdt zal een aantal scholen maandag de deuren sluiten, maar is dit meegedeeld aan ouders en leerlingen, zodat ze weten dat ze zelf in opvang moeten voorzien. “In het secundair onderwijs hebben wij de ervaring dat traditioneel weinig of geen leerlingen op een stakingsdag komen opdagen”, aldus De Weerdt.

Ook Boeve gaat ervan uit dat er in principe ten laatste vandaag/vrijdag naar de ouders gecommuniceerd werd over de staking. “Wij hebben hier in elk geval toe opgeroepen.” In het secundair onderwijs voorziet Boeve eveneens weinig of geen problemen. “De meeste leerlingen hebben dinsdag en woensdag nog examens, waardoor maandag voor hen een extra studiedag vormt. De opvangproblematiek stelt zich dan ook vooral voor het basisonderwijs, maar er wordt hoe dan ook in opvang voorzien waar mogelijk.”