Yvonne op vrijdag

‘Slongs, uw plat Antwerps vind ik erover’

‘Slongs, uw plat Antwerps vind ik erover’

Foto: HBvL

Elke week schrijft de 101-jarige Yvonne Daemen uit Hasselt een brief aan een bekende Vlaming. Yvonne verblijft in het rusthuis, waar ze elke dag trouw naar ‘Familie’ en ‘Mooi En Meedogenloos’ kijkt. Maar speciaal voor HBvL2 zapt ze ook doorheen de rest van televisieland, en geeft ze haar eigengereide kijk op onze tv-persoonlijkheden.

Beste Slongs,

Ik moet toegeven dat toen ik u voor de eerste keer op televisie zag, ik twee keer moest kijken. Ik vind dat ge u nogal mannelijk kleedt, dus op ’t eerste gezicht zag ik niet direct of ge een man of vrouw waart. Ge hebt ook het postuur van een man, maar toen ik die grote oorbellen zag hangen, wist ik eindelijk hoe laat het was.

Gij zijt toch vooral populair bij de jeugd, niet waar Slongs? ’t Is wel niet echt zingen dat ge doet, eerder heel veel woorden heel snel na elkaar opzeggen. Ik heb mij laten vertellen dat ze dat rappen noemen. Ik vind uw muziek in ieder geval te rumoerig, maar ik snap het eigenlijk wel. Tegenwoordig moet ge al héél origineel zijn, wilt ge er bovenuit steken.

Zeg maar Slongs, gij zijt wel een slimme. Ik zag u ’t laatst bijna alle dagen passeren in ‘De Slimste Mens Ter Wereld’. Al moet er me toch één iets van het hart: ik heb jaren in Antwerpen gewoond en ik kan dus wel wat Antwerps verdragen, maar dat plat Antwerps dat gij gebruikt op televisie, vind ik er toch een beetje over. Ik moést op mijn werk vroeger Algemeen Nederlands praten en vond dat niet meer dan juist. Al wie plat Antwerps sprak, hoorde bij het kantjesvolk en had eigenlijk een ordinaire kant. Ik moet wel oppassen met wat ik zeg, want gij zijt nogal een felle denk ik, straks staat ge voor mijn deur.

Al wil ik eigenlijk nog één ding kwijt, Slongs. Ge vertelt overal dat ge vaak naar een joint grijpt. Uiteindelijk doet ge wat ge wilt, maar dat is toch geen voorbeeld voor kinderen? Hebt ge dat misschien nodig om gelukkig te zijn? Kunt ge niet uit uw eigen kracht opgewekt zijn? Ik wil maar zeggen, echt gezond is ’t niet. Probeer het dus maar achterwege te laten, goed?

Liefs,

Yvonne