Ronde Tafel 76 Bree schenkt 2.000 euro aan ZorgRanch

Print
Ronde Tafel 76 Bree schenkt 2.000 euro aan ZorgRanch

Foto: Michel Hons

Bree - Begin september organiseerde RT Bree Table Horses: het Europees kampioenschap van de Amerikaanse miniatuurpaarden samen met een gala-avond. Daar werd het diner opgefluisterd met een veiling van paardengerelateerde kunst en een Spaanse paardenshow als dessert. Afgelopen zondag zijn we met de VZW Zorgranch gaan bezoeken om onze opbrengst van Table Horses te gaan overhandigen.

Initiatiefnemer/voorzitter Marc, Kalinka en Mandy verwelkomden ons zeer hartelijk. De vzw is een vereniging van vrijwilligers die zich inzet om kinderen, jongeren en volwassenen met problemen of een beperking te ondersteunen via therapie met behulp van het paard. Het paard is de ideale manier om sociaal geinhibeerde personen te laten openbloeien op hun manier. Men heeft geen woorden nodig om met een paard te kunnen spreken. Een zacht gebaar, flink borstelen en het wiegende gevoel als het paard stapt, kan iedereen rustig maken. Personen met autisme bloeien helemaal open.
Men leert de personen aan zelfvertrouwen winnen, iets dat ze op school onder druk moeilijker ervaren. Liefde voor het paard en de natuur staan centraal. Motorisch gehandicapte kinderen kunnen alsnog een sport beoefenen. Veiligheid blijft centraal en voor ieder kind worden aangepaste zadels gebruikt en steeds zijn er twee vrijwilligers bij die de kinderen en het paard begeleiden.
De kinderen leven helemaal op en kijken halsreikend uit naar devolgende keer, maar voor de ouders is het een rustmoment als ze weten dat ze hun kind in goede handen voor een uurtje kunnen achterlaten en zelf ook even verpozen.

Men bereidt een individueel stappen-plan voor in samenspraak met begeleiders, ouders en therapeuten. De vzw wil kinderen vanaf 3 jaar leren omgaan met paarden en pony's door hen de taal van het paard te leren ontdekken. De vzw brengt hen de beginselen van het natuurlijk omgaan met paarden en pony's bij met de mogelijkheid tot het berijden van deze prachtige dieren. Ook geeft de vzw alle kinderen de kans om zich creatief te ontplooien in muzische activiteiten zoals dans, toneel, expressie, muziek...
Jammer genoeg werkt deze vereniging op eigen kracht en geld, subsidies krijgt men niet. De materialen zijn zeer kostelijk, alsook het onderhoud en eten van de 23 paarden.
Ronde Tafel Bree hoopt met de afgifte van deze cheque een klein steentje te hebben kunnen bijdragen.

Op de foto staan van links naar rechts: Geert Broekx, Yves Bloemen, Kevin Lathouwers, Joeri Van Dijck, Mark Jammaers, Kalinka Banken, Mandy Vos, Michel Hons. De kinderen zijn Maaike en Gies Broekx.

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio