Food

Waarom alleen uit eten gaan ook leuk kan zijn

Print
Waarom alleen uit eten gaan ook leuk kan zijn

Foto: Shutterstock

Vrijdagavond opent het Antwerpse pop-uprestaurant Eenmaal de deuren. De naam verwijst naar de korte periode dat het in de stad zal blijven, maar verraadt ook dat je maar een tafel voor één persoon kunt reserveren. De Nederlandse Marina Van Goor bedacht het concept en vindt dat een sololunch of -diner voordelen heeft.

Alleen tafelen: het bezorgt veel mannen en vrouwen de kriebels. Ze vrezen dat ze zich niet comfortabel zullen voelen omdat andere klanten - die wél gezelschap hebben - hen vreemd zullen aankijken. Maar Eenmaal, het concept dat eerder in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam werd voorgesteld, wil die sociale drempel om solo te lunchen of dineren verlagen. ‘We hebben een plek gemaakt waar tafeltjes met één stoel worden aangeboden. Iedereen komt alleen, zit alleen en eet alleen’, zegt Marina die haar eigen creatief bureau runt.

Het idee achter het eenpersoonsrestaurant is heel simpel. ‘Het is aantrekkelijk om je soms even af te sluiten van de wereld om je heen. Om even helemaal disconnected te zijn’, zegt ze. Van Goor voegt eraan toe dat het restaurant niet focust op singles. ‘Het doelpubliek is heel gevarieerd: van zakenmannen tot moeders met drie kinderen. Iedereen is welkom’, zegt ze.

Volgens Marina biedt alleen tafelen enkele voordelen:

- Je ervaart smaken intenser omdat je geen afleiding hebt.
- Als je het aandurft, heb je een leuk verhaal om te vertellen aan je vrienden.
- Je last een time-out in van de buitenwereld en hebt dus een momentje met jezelf.
- Je bepaalt zelf wanneer en met wie je praat.

En als je toch nog een beetje bang bent om alleen binnen te stappen? Dan kan een boek of je telefoon je een veiliger gevoel bezorgen. ‘We hebben al mensen zien binnenkomen met een tas vol boeken. Ze lezen er dan een half uurtje in om te acclimatiseren. Daarna schuiven ze hun lectuur weer aan de kant. Om van het eten te genieten, maar ook om te socializen’, zegt ze.

Eenmaal , in de School of Life (Muntstraat 2) in Antwerpen. Nog tot en met maandagavond 15 december.

Niet te missen