Vooral industriezones in Limburg zullen maandag last ondervinden van staking

Print
Vooral industriezones in Limburg zullen maandag last ondervinden van staking

Foto: BELGA

Het ziet er naar uit dat de vakbonden in Limburg maandag tijdens de nationale actiedag vooral aan de industriezones stakersposten zullen optrekken. Net zoals op de provinciale actiedag van enkele weken geleden, mobiliseren ze massaal hun militanten om filterblokkades op te zetten op de toegangswegen naar de bedrijven. In tegenstelling tot vorige keer, zullen nu ook veel scholen en gemeentelijke diensten gesloten zijn in Limburg.

Om de impact van de acties te maximaliseren, zullen de vakbonden stakersposten optrekken aan de grote industrieterreinen in Limburg. Dit zal verspreid over de hele provincie gebeuren. Cateringploegen zullen rondrijden om de stakers van eten en drinken te voorzien. Er worden ook houten palletten geleverd die moeten dienen om werkwilligen tegen te houden. In principe worden er geen grote kruispunten of gewone wegen bezet.

Intussen hebben de ondernemersorganisaties Unizo en Voka Limburg de bonden opgeroepen om geen blokkades op te werpen. Ze nodigen werkwilligen die niet in hun bedrijf geraken, uit om maandag in de kantoren van de werkgeversorganisaties te gaan werken. Het liberaal studentenverbond organiseert een taxidienst om werkwilligen naar hun bedrijven te brengen.

De bonden plannen behalve de blokkades ook een aantal “ludieke” acties. Zo zullen er kaarsen worden gebrand aan het Heilig Paterke in Hasselt en zal er een “flash mob” plaatsvinden.

Anders dan bij de provinciale actie van enkele weken geleden, zullen maandag ook heel wat openbare voorzieningen gesloten zijn door de staking. Vooral de ouders van schoolgaande jeugd zouden hierdoor getroffen worden.

(belga)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio