Zware rellen na Standard-Feyenoord: 16 politieagenten gewond

Print

Ondanks alle veiligheidsmaatregelen voor de Europa League-wedstrijd tussen Standard en Feyenoord is het na de wedstrijd toch tot zware rellen gekomen tussen een paar honderd Standard-fans en de ordetroepen. Maar liefst zestien agenten raakten gewond.

Na de Europa League-wedstrijd tussen Standard en Feyenoord van donderdagavond hebben er zware rellen plaatsgevonden. Tussen de twee- en driehonderd fans van Standard gingen op de vuist met de ordetroepen.

Nochtans was de vrees in Luik groot dat de Nederlandse fans voor bonje zouden zorgen. In Rotterdam hadden de Luikse fans al aardig wat keet geschopt, en de verwachting was dat de Feyenoord-hooligans op Sclessin voor onrust zouden proberen zorgen.

Maar uiteindelijk kwamen de problemen dus niet van de Nederlanders, maar wel van de Luikenaars zelf. Zo’n tweehonderd tot driehonderd jongeren probeerden eerst nog de fans van Feyenoord op te zoeken, maar door de veiligheidsmaatregelen lukte dat niet. Dan richtte de groep zijn frustratie maar op de politie, die massaal aanwezig was in de buurt van Sclessin.

Bekogeld met betonblokken en stenen

‘De groep, die een gemiddelde leeftijd had van twintig jaar, werd buiten het stadion in het nauw gedreven nadat ze een ambulance van het Rode Kruis geplunderd hadden’, klinkt het in een communiqué van de Luikse politie. Zij aarzelden niet om de politieagenten te bestoken met zware materialen: signalisatieborden, betonblokken en stenen. Die zorgden voor zes beschadigde politievoertuigen en zestien gewonde politieagenten. Ook een politiehond raakte gewond. Er waren een waterkanon, traangas en charges van de politie te paard nodig om de situatie onder controle te krijgen. Daarop werden 26 personen gearresteerd. ’

Het ging om een groep jongeren die niet bekend was bij de lokale politie en geen deel uitmaakte van de harde kern van Standard. De politie van Luik bekijkt nu de videobeelden in de hoop nog meer daders te kunnen vinden.

Standard: 'Wij veroordelen dit'

'Een groot deel van de fans was geen supporter van Standard en was tijdens de wedstrijd zelfs niet aanwezig in het stadion', verklaarde Standard vrijdagavond. 'Maar wij veroordelen dit geweld en kunnen niet tolereren dat sommigen van de wedstrijden van onze club profiteren om gewelddaden te begaan. De club zal alle medewerking aan de autoriteiten verlenen om te vechten tegen zij die dingen gedaan hebben die niet door de beugel kunnen.'

Ook donderdagavond werd opnieuw vuurwerk gebruikt door de Standard-supporters, tot ergernis van de Luikse club. 'Ons disciplinair dossier bij de UEFA is aangedikt na onze laatste Europese campagnes: het gebruik van vuurwerk, het gooien van voorwerpen op het veld, het versperren van trappen,... Onze club krijgt elke keer zware boetes. Zwaardere sancties, zoals een wedstrijd achter gesloten deuren, kunnen volgen.'

Lees meer over Standard Luik