Vakantie

Parijs verdeeld over 'douchegordijn'

Print
Parijs verdeeld over 'douchegordijn'

Foto: Cyrille Thomas, http://projet.samaritaine.com/

Een verbouwingproject van het Parijse art-decowarenhuis La Samaritaine zou gepaard gaan met het optrekken van een nieuwe voorgevel in de Rue de Rivoli. Het moderne ‘douchegordijn’ van het Japanse architectenbureau Sanaa stoot echter ook op heel wat verzet.

Het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) heeft een project uitgewerkt om het warenhuis ‘La Samaritaine’ in Parijs te verbouwen tot een winkelcomplex met kantoren en woningen. Op dit moment valt het complex vooral op door de indrukwekkende gevel aan de zijde van de Seine. De gevel aan de andere kant van het bouwblok, die ligt in de Rue de Rivoli, is de minst bijzondere van het geheel, maar het plan is nu om ook hier voor een spectaculaire gevel te zorgen.

Het ‘douchegordijn’ van het beroemde Japanse architectenbureau Sanaa moet nu de ‘tweede iconische façade’ worden, maar niet iedereen is te vinden voor dat idee. In mei oordeelde een rechtbank dat het ontwerp niet overeenstemt met de architectuur in de stad. Een rapport uit oktober deed een gelijkaardige uitspraak, maar de rechtbank in Parijs moet vrijdag 12 december definitief beslissen of de plannen mogen uitgevoerd worden of niet.

Er zijn al meermaals discussies geweest over moderne architectuur in de Franse hoofdstad. Tegenstanders willen niet dat de klassieke harmonie van de stad verloren gaat door nieuwe moderne gebouwen, terwijl voorstanders vinden dat Parijs op tijd en stond moet opgefrist worden.

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, is zelf voorstander van hoogbouw en moderne architectuur. ‘Als de stad wil concurreren met Londen moet het ruimte bieden aan nieuwe gebouwen’, vindt zij. 

Niet te missen