Spaanse toeristen geschokt door lage opkomst voor begrafenis Fabiola

Print

Een 500-tal mensen stond vrijdagvoormiddag aan de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal om de lijkkist van de overleden koningin Fabiola te verwelkomen. Het ging om mensen van allerlei leeftijden, rangen en standen.

Tussen het publiek bevond zich ook een groep Spaanse toeristen. Die waren onder de indruk van het gebeuren maar vooral van de magere publieke belangstelling. “Dit zou bij ons onmogelijk zijn”, klonk het bij hen.

In het park tegenover het koninklijk paleis stonden een 50-tal mensen te kijken naar het gebeuren, velen van hen met de camera of de smartphone in de aanslag om het moment te vereeuwigen. Ook langs de weg die de stoet naar de kathedraal nam, was de belangstelling niet overweldigend, in niets te vergelijken met de dichte drommen die 20 jaar geleden de begrafenis van koning Boudewijn volgden, al is de situatie alleen al omwille van de weersomstandigheden niet vergelijkbaar.

Tussen het publiek aan de kathedraal stonden leden van de vzw die bij elke koninklijke gelegenheid aanwezig zijn, maar ook een heleboel mensen die speciaal voor de gelegenheid waren afgekomen, sommigen zelfs in rouwkledij. Enkelen hadden het moeilijk om hun emoties te bedwingen. “Het is toch een deel van de Belgische geschiedenis en de Belgische ziel waar we afscheid van nemen”, zei een man, die de koningin herhaaldelijk had ontmoet tijdens economische missies in het buitenland. “Ze was een zeer lieve, zeer open dame, ze zal erg gemist worden.”

Spaanse toeristen

Een groep Spaanse toeristen begreep niet waarom de publieke belangstelling zo laag was. “Voor een gebeurtenis zoals deze zou bij ons iedereen op straat komen”, zeiden de Spanjaarden. “Het hele land zou tot stilstand komen, zeker voor de begrafenis van iemand die zo lang geregeerd heeft. Alleen al bij de begrafenis van de hertogin van Alba, vorige week, stond heel Sevilla stil. Hier zie je amper mensen, niet langs de weg die de lijkkist volgde en al evenmin hier aan de kathedraal. Er zijn meer journalisten en cameramensen dan gewone Belgen. Het lijkt wel of de koningin helemaal niet geliefd was.”

Dat een en ander zou te wijten zijn aan de erbarmelijke weersomstandigheden, geloofde het groepje niet. “Ik denk dat wij Spanjaarden gewoon meer meeleven met dit soort gebeurtenissen, zowel met geboortes als met overlijdens. Maar dan nog zou je verwachten dat de straten rond de kathedraal vol zouden staan.”