Staatsveiligheid waarschuwt voor skinheadconcert morgen

Print
Staatsveiligheid waarschuwt voor skinheadconcert morgen

Op zaterdag 13 december wordt ergens in België een skinheadconcert georganiseerd. Daar waarschuwt de Veiligheid van de Staat (VSSE) vrijdag voor in een persbericht. De juiste plaats is niet gekend. Volgens een communicatieverantwoordelijke bij de Veiligheid van de Staat is het 3 tot 4 jaar geleden dat nog een dergelijk skinheadconcert in België plaatsvond.

De VSSE merkte een affiche op enkele gespecialiseerde neonazistische en racistische sites op, die een concert met skinheadmuziek in België aankondigt. Gezien bijna uitsluitend Duitse bands aangekondigd zijn, lijkt het erop dat de organisator ook van Duitsland afkomstig is en hij daar moeilijkheden had om het concert te organiseren. “Het is nochtans niet uitgesloten dat een Belgische organisatie logistieke ondersteuning zal bieden”, luidt het nog in het persbericht.

De VSSE merkt nog op dat dergelijke concerten in het grootste geheim georganiseerd worden, om te vermijden dat ze verboden worden en er antifascistische tegenmanifestaties worden georganiseerd. De plaats van het evenement wordt nooit vermeld. Toeschouwers moeten een telefoonnummer bellen, dat pas laat wordt gegeven. Na enkele controles krijgen ze één of twee uur voor het concert een ontmoetingsplaats meegedeeld. Daar worden ze nog eens gecontroleerd en dan naar de zaal gebracht.

Het is het tweede skinheadconcert dit jaar in België, maar het is toch al drie tot vier jaar geleden dat het om zo’n groot concert ging, zo is vernomen bij een woordvoerder van de VSSE. De Veiligheid van de Staat verwacht tussen 100 en 300 toeschouwers.

Zaaleigenaars die twijfels zouden hebben over 13 december, of iedere andere datum, krijgen de raad zich tot de lokale politie te wenden.