Fit & Gezond

Gezonde levensstijl kan kanker echt voorkomen

Print
Gezonde levensstijl kan kanker echt voorkomen

Foto: *

Niet roken, niet drinken, vaak bewegen en gezond eten: het is goed voor je gezondheid. En dat is nu nogmaals bewezen dankzij een studie van De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Een gezonde levenswijze zou jaarlijks zo’n veertigduizend kankerdiagnoses kunnen schelen.

Het onderzoek, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, zet op een rij hoe vaak een ongezonde levensstijl kanker veroorzaakt. Daaruit blijkt dat 19.000 rokers de ziekte krijgen. Een fout eetpatroon leidt tot 9.500 patiënten per jaar. Overgewicht is verantwoordelijk voor 3.600 patiënten, alcohol 2.900 en te weinig beweging voor 2.100 zieken. Studies in andere landen tonen een vergelijkbare trend aan, met het verschil dat overgewicht in Groot-Brittannie de grootste boosdoener is. In Frankrijk is dat dan weer alcohol.

Hoogleraar kankerepidemiologie Bart Kiemeney zegt dat mensen kanker veel vaker kunnen voorkomen, maar dat ze het niet beseffen. ‘We kunnen het niet genoeg benadrukken’, zegt hij in de Nederlandse Volkskrant. Hij voegt eraan toe dat kanker kan ontstaan door toeval, genetische aanleg of een ongezeonde levensstijl, maar dat mensen dat laatste niet willen horen. ‘Als we dat zeggen, reageren mensen soms cynisch. Toch blijven we het herhalen, want er is nog veel (tijd) te winnen.’

Volgens hem mogen mensen niet aan hun lot worden overgelaten, maar is een strenger overheidsbeleid nodig om veranderingen te realiseren zoals in Australië en Scandinavië. Daarnaast beklemtoont hij dat een ongezonde levensstijl niet elke soort kanker in de hand werkt. De vorsers onderscheiden zeventien soorten kanker. Longkanker staat op de eerste plaats en 80 procent van de patiënten zijn rokers. Wie niet rookt is niet gevrijwaard van deze kanker, maar de kans is wel kleiner.

De checklist van Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek voor een gezonde levensstijl en kankerpreventie:

- Niet roken - Geen alcohol drinken. Matige consumptie verkleint kans op hart- en vaatziekten.

- Een gezond BMI (minder dan 25) - Minstens vijf keer per week een half uur bewegen - Dagelijks meer dan 200 gram groente en fruit

- Minder dan 500 gram vlees per week, geen bewerkt vlees zoals worst of salami

- 30 gram vezels per dag voor vrouwen, 40 gram voor mannen. Vezels vind je terug in volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten. 1 volkorenbroodje = 3,8 gram vezels.

- 1.000 mg calcium per dag

Niet te missen