Vakantie

Dit zijn de meest vervelende vliegtuigpassagiers

Print
Dit zijn de meest vervelende vliegtuigpassagiers

Foto: Shutterstock

Vliegtuigpassagiers storen zich vooral aan mensen die achteraan tegen hun stoel schoppen, aan onaandachtige ouders en aan passagiers die niet al te fris ruiken. Dat blijkt uit een enquête van de Amerikaanse reisorganisatie Expedia.

Ook dit jaar hield Expedia een ‘Airplane Etiquette Study’ om na te gaan welke gedragingen op het vliegtuig ongepast zijn en bijgevolg heel wat reizigers storen. De studie werd uitgevoerd door het internationale onderzoeksbedrijf GfK en verzamelde de antwoorden van 1000 Amerikanen over de meest vervelende gedragingen door vliegtuigpassagiers.

Zo’n twaalf procent van de ondervraagden zegt dat ze een incident zou vastleggen op foto of video en zes procent zegt dat ze Twitter of andere sociale media zou gebruiken om vervelende passagiers in verlegenheid te brengen. Slechts 22% geeft aan dat ze de persoon in kwestie rechtstreeks zou aanspreken.

32% van de mannen en 38% van de vrouwen zegt dat ze hun stoel niet naar achter leunen op het vliegtuig. Ongeveer een derde doet dat wel om te slapen en een kwart doet dat wanneer de vlucht langer is dan drie uur. Slechts 12% brengt de stoel onmiddellijk na het opstijgen naar achter of wanneer de persoon voor hem dat ook doet. Er is echter maar 23% van de ondervraagden die in dat geval toestemming vraagt aan de passagier achter zich.

Zo’n 16% van de respondenten ziet vliegtuigreizen als een mogelijkheid om te praten en nieuwe mensen te leren kennen. Toch geeft ruim 65% aan dat ze het vreselijk vindt om naast dit soort mensen te zitten. Een kleine vijf procent van de reizigers heeft naar eigen zeggen al een intiem moment met iemand gehad op het vliegtuig. Drie procent daarvan deelde dat moment met zijn reispartner, twee procent met een persoon die hij op het vliegtuig ontmoette.

'Op een vliegtuig is het erg belangrijk de etiquette te respecteren’, zegt John Morrey, algemeen directeur van Expedia. ‘Je bevindt je samen met honderden andere reizigers in een kleine ruimte, dus zelfs de kleinste details kunnen een groot verschil maken.’

Deze lijst toont welke passagiers en welke gedragingen volgens de respondenten het meest vervelend zijn:

Stoelschoppers (67%)

Onaandachtige ouders (64%)

Geurende passagiers (56%)

Luide praters (51%)

Dronkaards (50%)

Spraakwatervallen (43%)

Mensen die hun bagage zowat overal rondom zich zetten (39%)

Buren die je armleuning inpalmen (38%)

Mensen die hun stoel naar achteren leunen (37%)

Mensen die voortdurend door het gangpad lopen (35%)

Passagiers die hun afval laten rondslingeren (32%)

Scherpe voedselgeuren (32%)

Mensen die meer dan hun eigen zitje gebruiken (31%)

De playboy (leest/kijkt volwassen inhoud) (30%)

Verliefde koppeltjes (ongepaste affectie) (29%)

De blaaskaak (28%)

Mensen die een of meer kledingstukken uitdoen (26%)

Mensen die van stoel veranderen (13%)

Niet te missen