Facebook bedenkt oplossing voor dronken foto’s

Print
Facebook bedenkt oplossing voor dronken foto’s

Foto: Filipe B. Varela / Shutterstock.com

Zijn we binnenkort verlost van de dronken foto’s op Facebook? Als het van Yann LeCun, hoofd van de afdeling kunstmatige intelligentie bij Facebook, afhangt wel. Een ‘virtuele assistent’ zal u in de toekomst waarschuwen als u uzelf in verlegenheid dreigt te brengen.

U doet dat natuurlijk niet, maar misschien kent u wel een vriend die zich er af en toe aan bezondigt: tijdens of na een nachtje stappen een, meestal niet al te flatterende, foto posten op Facebook. ‘Wat zullen mijn ouders en mijn baas daarvan denken?’ is op dat moment helaas niet de eerste vraag die dan wordt gesteld. En de volgende ochtend (of middag) is het kwaad geschied. Gevolg: rode kaken op het werk.

Facebook is zich bewust van het probleem. Een onderzoeksteam dat zich bezig houdt met de techniek ‘deep learning’, wat gebruikt kan worden om objecten in foto’s te leren herkennen en gedrag te voorspellen, werkt aan een oplossing. De onderzoekers zijn bezig met de ontwikkeling van een virtuele assistent die, onder andere met behulp van gezichtsherkenning, kan vaststellen dat mensen dronken zijn. Als het nodig blijkt, wordt de Facebookgebruiker erop gewezen dat het een publiek medium is. En dat het dus verstandiger is om de bewuste foto niet te posten.

Sommige gebruikers zullen gruwelen als Facebook zich op deze wijze met hun privéleven gaat bemoeien. Maar volgens LeCun zou de assistent ook de privacy van gebruikers kunnen beschermen, door te waarschuwen als iemand ongewenste foto’s van hen op het sociale netwerk zet.