Olieprijs dondert nog verder omlaag

Print
Olieprijs dondert nog verder omlaag

Amerikaanse olie kost voor het eerst in jaren minder dan 60 dollar per vat Foto: Reuters

De prijs van de Amerikaanse oliesoort WTI is onder de 60 dollar-grens gezakt, voor het eerst sinds midden juli 2009. Enkele maanden geleden was dat nog meer dan 100 dollar

De prijs van een vat “light sweet crude” voor levering in januari sloot donderdagavond in New York af op 59,95 dollar. Dat is bijna een dollar minder dan de dag voordien. In Londen kostte een vat Brent-olie intussen 63,68 dollar, ook al het laagste niveau sinds juli 2009.

“We hebben een nieuwe grens overschreden”, verklaarde energie-expert James Williams van onderzoeksbureau WTRG Economics.

Sinds de piek van 106,91 dollar in juni, werd ruwe olie al 44 procent goedkoper. Analisten verwachten dat de bodem nog niet is bereikt. “Dat is wat er gebeurt als je 2 miljoen vaten meer aanbiedt dan de vraag, dat weegt op de markt”, aldus Williams. De Opec heeft de verwachte olievraag nog naar beneden herzien. En ook het zinnetje van de Saoedische olieminister Ali al-Nouaimi, “waarom zou ik de productie moeten verlagen? “, hielp niet om de prijs op te krikken. “De Saoedi’s willen liever hun marktaandeel behouden dan de prijs verdedigen”, aldus de expert.