© BELGA

Hier mag u maandag hinder verwachten tijdens de nationale staking

De vakbonden houden maandag een nationale staking tegen de besparingsplannen van de federale regering en de deelstaatregeringen. De staking zal voor heel wat hinder zorgen. Een overzicht.

bvb

NMBS

Tijdens de nationale stakingsdag op maandag 15 december rijden er mogelijk helemaal geen treinen. 'Reizigers kiezen best voor alternatief vervoer', zo waarschuwt spoorwegmaatschappij NMBS in een persbericht.

Vanaf zondagavond 14 december 22 uur tot en met de laatste voorziene treinen op maandag 15 december riskeert het treinverkeer volledig stil te vallen, aldus de NMBS. 'Reizigers kiezen best voor alternatief vervoer en rekenen best niet op de trein voor hun verplaatsingen.' De maatschappij zegt nog te betreuren dat de staking het reistraject en de privé- en beroepsplannen van de klanten fors verstoort.

De NMBS roept de reizigers nog op alle ‘real time’ communicatiemiddelen te raadplegen: op de website www.nmbs.be, de mobiele applicatie en via twitter op @nmbs.

Hogesnelheidstreinen

Er rijden maandag geen hogesnelheidstreinen in België. Het Thalys- en ICE-verkeer is afgeschaft, terwijl de Eurostar- en TGV-treinen halt houden in het Franse Rijsel. Thalys schrapt alle geplande reizen, en ook de Duitse ICE's zullen niet rijden tijdens de 24 urenstaking. De Eurostar-treinen rijden maandag tussen Londen en Lille Europe (Rijsel), maar rijden niet door tot in het station Brussel-Zuid. Ook de Franse TGV-treinen stoppen in Lille Europe. Treinen die maandag na 22 uur het land binnenrijden - twee Thalys-stellen en een TGV -, staan wel geprogrammeerd.

De Lijn

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn verwacht dat haar dienstverlening maandag in heel Vlaanderen zwaar verstoord zal zijn. ‘Vermoedelijk rijden dan zo goed als geen bussen en trams’, klinkt het bij De Lijn.

De Lijn zal maandag vanaf 6 uur ‘s ochtends op haar website updates publiceren over de gevolgen van de staking op de dienstverlening.

MIVB

Ook de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht maandag zware hinder. ‘Net zoals tijdens de derde provinciale staking verwacht de MIVB zeer zware hinder op haar hele net, dat mogelijk opnieuw volledig lam zal liggen'’, stelt de maatschappij in een persbericht.

‘Afhankelijk van het aanwezige personeel zal het openbaar vervoer in de mate van het mogelijke de belangrijkste lijnen bedienen. Toch raadt de MIVB haar klanten aan een alternatief te zoeken voor die dag’, luidt het nog.

De MIVB zal haar klanten vanaf maandagochtend via haar verschillende communicatiekanalen (zoals de website www.mivb.be) informeren over de hinder.

Vliegverkeer

ACV-Transcom kondigt een 24-urenstaking aan bij luchtverkeersleider Belgocontrol, de beheerder van het Belgisch luchtruim. ‘Vanaf zondag 14 december om 22 uur gaat het luchtruim dicht.’ Dat betekent concreet dat er geen vliegverkeer mogelijk zal zijn van of naar de luchthavens van Zaventem, Antwerpen, Oostende, Luik en Charleroi. Vliegtuigen die het land overvliegen, moeten niet omgeleid worden, omdat het hogere luchtruim onder controle staat van Eurocontrol.

Onderwijs

Veel scholen zullen maandag gewoon gesloten blijven. Er zijn zo veel leerkrachten die staken dat sommige scholen zelfs niet aan genoeg personeel geraken om beperkte opvang te bieden. Een school is tijdens de staking niet verplicht om op vang te voorzien. ‘Al hopen we natuurlijk dat zo veel mogelijk scholen dat wel doen’, zegt Willy Bombeek van het VSKO, de koepel van het katholiekonderwijs. ‘Maar we hebben er alle begrip voor als dat komende maandag gewoon niet lukt. Als er maar één leerkracht komt opdagen, kun je die niet op 200 kinderen laten passen.’

Bpost

Of de nationale staking ook bij Bpost voor hinder zal zorgen is voorlopig nog koffiedik kijken. Volgens woordvoerder Piet Van Speybrouck is het afwachten of het personeel tijdig op het werk zal geraken. Wellicht wordt maandag pas duidelijk of er post kan bedeeld worden en of de postkantoren open zullen zijn.

Banken

Of de bankfilialen gewoon open zullen zijn op maandag, is nog niet duidelijk. Bij Belfius verwacht men weinig hinder in het kantorennet. Maar de staatsbank houdt wel rekening met stakingspiketten en hinder in regionale zetels en de hoofdzetels in Brussel. Werknemers werden daar gevraagd om vakantie te nemen of zoveel mogelijk van thuis uit te werken.

VRT staakt niet

Tijdens de provinciale actie in Vlaams-Brabant en Brussel werd er ook gestaakt bij de VRT en werden er op de verschillende tv- en radionetten vervangprogramma’s uitgegaan. Tijdens de nationale staking op 15 december zal echter de normale programmering worden aangehouden.