‘Klimaatverandering kan geen dag langer genegeerd worden’

Print
‘Klimaatverandering kan geen dag langer genegeerd worden’

Foto: REUTERS

Klimaatverandering is een probleem dat “geen dag langer” genegeerd kan worden. Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, John Kerry, in een oproep aan de wereld om nu actie te ondernemen.

Kerry sprak donderdag tijdens de klimaattop in Lima. Hij zei dat de wetenschappelijke bewijzen voor klimaatverandering 'ons toeschreeuwen, waarschuwen en - hopelijk - dwingen om actie te ondernemen'. Voor Kerry moet iedere staat zijn deel doen als de wereld wil slagen in de uitdaging waar klimaatverandering ons voor stelt.

Kerry ging daarbij dieper in op de discussie over wie welk deel van de kosten van klimaatverandering voor zijn rekening moet nemen. En of alleen de industrielanden moeten opdraaien voor de strijd tegen klimaatverandering - of ook ontwikkelingslanden.

'De landen met de grootste uitstoot, de Verenigde Staten inbegrepen, moeten zeker en vast meer bijdragen aan een oplossing', zei Kerry. Maar hij merkt ook op dat ontwikkelingslanden verantwoordelijk zijn voor de helft van de globale uitstoot. 'Zij moeten dus ook actie ondernemen.'

Voor Kerry kan geen enkel land, dus ook de VS niet, de klimaatproblemen op zijn eentje oplossen. 'Het is eenvoudigweg een feit dat we geen tijd hebben om hier te lanterfanten over wiens verantwoordelijkheid het is om te handelen. Het is heel simpel jongens: het is de verantwoordelijkheid van iedereen.'

In de huidige toestand is het volgens Kerry onontbeerlijk dat de wereld een globaal klimaatakkoord tekent eind volgend jaar in Parijs.

Een Duitse onderhandelaar wist alvast te melden dat een eerste kladversie van een globaal klimaatakkoord zo goed als klaar is na tien dagen onderhandelen op de VN-klimaattop in Lima. Het doel van het akkoord is de opwarming van het klimaat te beperken tot 2 graden.