'Nu is ze eindelijk thuis, bij God en haar grote liefde'

Print
Vandaag nam België afscheid van koningin Fabiola. De Spaanse dame mocht dan niet veel kijklustigen op de been brengen in Brussel, in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal was het een feestelijke uitvaart. 'Het lijkt wel een beetje op een trouwerij', merkte een royalty-experte op, en dat was exact wat koningin Fabiola wou bereiken. Ze had haar familie toen al op het hart gedrukt dat heengaan voor haar geen einde, of afscheid was, maar een doorreis naar haar grote liefde, koning Boudewijn.

Om 9.3030 verliet de lijkstoet het koninklijk paleis in Brussel. Bij het naar buiten komen van de lijkkist was duidelijk hoe aangeslagen koningin Mathilde exact was. De rouwstoet werd begeleid door 130 paarden.Het paleizenplein was volledig afgesloten voor het verkeer. Er waren maar weinig kijklustigen te zien. Enkel in het park tegenover het koninklijk paleis stonden een dertigtal mensen te kijken. Er stonden ook een paar toeristen bij met de camera in de aanslag.

De kathedraal zelf zat afgeladen vol met hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland. Om de plechtigheid in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal bij te wonen dienden zo'n 5.000 mensen een aanvraag in. Ongeveer 200 mensen kregen ook effectief een plaatsje aangeboden in de kathedraal. De plechtigheid zelf werd voorgegaan door monseigneur Godfried Danneels en aartsbisschop André Léonard, samen met de Belgische bisschoppen.

Eenmaal de stoet bij de Sint-Micheils- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel was aangekomen, werd de kist door karabiniers van Leopoldsburg naar binnen gedragen. Ondertussen klonk het Belgische volkslied.Na het binnendragen moesten de militairen de kerk weer verlaten, zij mochten de viering niet meevolgen in de kerk zelf, zoals het protocol het voorschrijft. Opmerkelijk genoeg koos prins Laurent ervoor om de kerk binnen te gaan met een zonnebril op. Iets wat ook de royaltykenners als 'hoogst onnatuurlijk' omschreven. De kist zelf werd op de grond geplaatst, in plaats van op een troon. Een teken van 'nederigheid', iets wat ook in de verdere viering tot uiting zou komen. Ook de kleur van de kist straalde die nederigheid uit. De koninklijke familie koos namelijk voor een doodskist in een lichte kleur, op uitdrukkelijke wens van koningin Fabiola zelf. Wit bleef voor haar de kleur van de hoop. Hoop dat ze, na haar dood, herenigd zou zijn met haar grote liefde, koningin Boudewijn. '21 jaar moest Fabiola wachten op haar grote liefde. Nu is ze weer thuis, bij God en bij haar grote liefde', vertelde kardinaal Daneels tijdens de viering. Als eerbetoon aan de liefde tussen Fabiola en Boudewijn stond er in de kerk een grote foto van het koppel in plaats van een foto van enkel Fabiola.

'Boudewijn verliet haar plots, hij stierf. Fabiola's geloof rijpte daarna als een druiventros in de late zon. In de laatste jaren was de scheiding tussen de zichtbare en onzichtbare wereld flinterdun geworden. Ze leefde alsof ze al toegang had tot de wereld van God en zijn heiligen. Fabiola leefde met het geloof dat ze altijd zou blijven leven: 'ik leef al in de hemel' zei ze, 'zelfs mijn lichaam zal verrijzen, want ik geloof in de opstanding van de doden, voor mij is doodgaan geen stop maar een doorreis', aldus kardinaal Danneels. Ook prinsess Elisabeth en prins Gabriel  brachten een eerbetoon aan koningin Fabiola door de voorbeden te lezen.

Danneels noemde Fabiola een 'vanzelfsprekende gelovige' en een 'zielsgenote van zoveel mensen'. 'Een respectvolle tochtgenote voor wie niet gelovig was. Ze was ernstig, maar ook met veel humor. Ze was zacht en gepassioneerd. Ze was duidelijk, maar barmhartig. Ze was eenvoudig en toch elegant. Maar dat alles is de zichtbare buitenkant, maar wat is haar innerlijk portret? Vanbinnen was er niets anders dan liefde tussen haar en Boudewijn. Dat is hun geheim.' Toen Will Tura zijn 'Hoop doet Leven' bracht, werd het muisstil in de kerk. Koning Filip kreeg het moeilijk en greep de hand van koningin Mathilde vast om steun te vinden. Het lied 'Hoop doet Leven' was bijzonder belangrijk voor koningin Fabiola. Will Tura zong het al op de begrafenis van koning Boudewijn. Het was haar uitdrukkelijke wens om het lied ook te laten zingen door Will Tura op haar eigen begrafenis 'om de cirkel rond te maken'.

De Brusselse lokale politie had extra manschappen ingezet om de begrafenis veilig te laten verlopen. Zo kregen alle belangrijke gasten in de kathedraal ook politiebegeleiding en stond er op de route die de lijkkist ging afleggen, naderhakken waarachter het publiek kon  plaatsnemen. Tussen dat publiek stonden ook heel wat Spaanse toeristen. Die waren onder de indruk van het gebeuren, maar vooral van de magere publieke belangstelling. 'Voor een gebeurtenis zoals deze zou bij ons iedereen op straat komen. Het hele land zou tot stilstand komen, zeker voor de begrafenis van iemand die zo lang geregeerd heeft. Alleen al bij de begrafenis van de hertogin van Alba, vorige week, stond heel Sevilla stil. Hier zie je amper mensen, niet langs de weg die de lijkkist volgde en al evenmin hier aan de kathedraal. ER zijn meer journalisten en cameramensen dan gewone Belgen. Het lijkt wel of de koningin helemaal niet geliefd was. Ik denk dat wij Spanjaarden gewoon meer meeleven met dit soort gebeurtenissen, zowel met geboortes als met overlijdens. Maar dan nog zou je verwachten dat de straten rond de kathedraal vol zouden staan.'

Koning Filip van België en groothertog Henri van Luxemburg waren degenen die hun tante ten grave droegen. Andere aanwezig in Laken waren: drie huidige vorsten - koning Carl Gustaf van Zweden, koningin Margrethe van Denemarken en koning Harald van Noorwegen - twee voormalige vorsten - prinses Beatrix van Nederland en koning Juan Carlos van Spanje - en de Japanse keizerin Michiko. De monarchieën van Liechtenstein, Marokko en Thailand waren ook vertegenwoordigd.

Vooral de aanwezigheid van koning Juan Carlos en koningin Sofia werd op prijs gesteld. Na de dood van Boudewijn in het Spaanse Motril vingen zij de treurende weduwe Fabiola op. En er zijn nauwe banden tussen beide monarchieën. Nederland vaardigde alleen prinses Beatrix af, al is er lang getwijfeld om ook koning Willem- Alexander te sturen.

Omstreeks 9.30 uur vertrok de begrafenisstoet - met escorte te paard - vanuit het paleis van Brussel naar de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathederaal. Deze middag volgde nog een religieuze ceremonie in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken, de parochie van de overleden koningin. In die kerk bevond zich ook de koninklijke crypte waar Boudewijn ligt.

Geen terreuralarm

De hoge gasten waren gisteren al aagenkomen. Ze waren ’s avonds uitgenodigd op een privéwake in het Paleis, waar het lichaam van Fabiola opgebaard lag. Het gebedsmoment was georganiseerd door de Belgische en Luxemburgse tak van de familie.

Opmerkelijk was dat de Britse koninklijke familie geen enkele royal had afgevaardigd. Op de komst van Queen Elizabeth (88), die twee jaar ouder is dan Fabiola, werd niet gerekend. Maar in de wandelgangen van Laken was lang gehoopt dat ze zich zou laten vertegenwoordigen door een familielid.

Ondanks de aanwezigheid van hoge gasten werden er geen draconische veiligheidsmaatregelen genomen in Brussel. Er was geen verhoogd terreuralarm.