Ford Genk

135 arbeiders die bediendenwerk deden klagen Ford aan

Print
135 arbeiders die bediendenwerk deden klagen Ford aan

Foto: Raymond Lemmens

Genk -

De sluiting van Ford Genk krijgt voor de Amerikaanse autoconstructeur nog een staartje. Ruim 135 arbeiders die jarenlang bediendenwerk deden zonder ook dat statuut te hebben, gaan Ford voor de rechtbank dagen. In enkele tientallen gevallen is dat al gebeurd.

Het is een oud zeer op Ford Genk: arbeiders die gedurende tientallen jaren het werk deden van bedienden, maar niet het daar bijhorende statuut kregen. Daardoor liepen de betrokken werknemers niet alleen een deel loon mis, maar grepen ze ook naast andere voordelen, eigen aan het statuut van bediende, zoals een forse groepsverzekering. Bovendien kunnen de betrokken arbeiders/bedienden geen aanspraak maken op de voor bedienden interessantere ontslagvoorwaarden, bedongen in het sociaal plan naar aanleiding van de sluiting.

Complexe procedures

De problematiek werd de voorbije jaren herhaaldelijk aangekaart door de vakbonden, maar Ford maakte nooit aanstalten om de situatie te regulariseren. De betrokken werknemers hielden zich koest, uit schrik ontslagen te worden. Wat trouwens gebeurde met een van hen, die toch de stap zette naar de arbeidsrechtbank. Met de aankondiging van de sluiting van Ford Genk is de schrik voor ontslag weggevallen en sindsdien hebben vele arbeiders die bediendenwerk deden zich bij de vakbonden gemeld. “De procedures zijn complex en kunnen nog jaren aanslepen”, zegt advocaat Steven Renette, die optreedt namens een aantal van hen.

Lees vandaag in Het Belang van Limburg meer over de uitstapregelingen voor de werknemers van Ford Genk.