Opnames ‘Familie’ kunnen toch doorgaan in Fatih moskee

Print
Opnames ‘Familie’ kunnen toch doorgaan in Fatih moskee

Foto: HBVL

Beringen -

Er heerst verdeeldheid in de Beringse Fatih moskee. Onderwerp van discussie zijn opnames die VTM er wil maken voor de televisieserie ‘Familie’. Volgens politica Meral Özcan (Open Vld) is dat omdat de moskeevereniging niet wilde dat er moslima’s gefilmd zouden worden. Schepen Duygy Akdemir (s.pa) spreekt dat tegen. Woensdag kreeg VTM een telefoontje uit Beringen met de melding dat er “liever niet” zou gefilmd worden in de moskee. Maar gisteren kwam er opnieuw een telefoontje met de belofte dat de opnames toch kunnen doorgaan.

Over de onenigheid zelf is er trouwens ook onenigheid. Open Vld-politica Özcan bracht het verhaal naar buiten. Volgens haar heeft de moskeevereniging er een probleem mee dat er in de moskee ook vrouwen gefilmd zouden worden.“Maar ik zie het probleem niet, want de figuranten - moslimvrouwen - geven toestemming om zich te laten filmen”, liet ze optekenen op TVL.

Verhaallijn

Schepen Akdemir spreekt dat verhaal formeel tegen. “Op 21 november werden wij gecontacteerd door Toerisme Beringen, met de vraag of wij het verzoek van het productiehuis van ‘Familie’ konden overmaken aan de moskeevereniging. Mijn man, Ahmet Koç, is secretaris van die vereniging. Omdat moslims de laatste maanden dikwijls negatief in het nieuws komen, werd er binnen de vereniging serieus gediscussieerd. Mijn man heeft daarop de verhaallijn verduidelijkt en uiteindelijk ging iedereen akkoord om de opnames toe te laten. Maar we moesten wel nog bevestiging krijgen van het overkoepelend orgaan in Brussel. Dat waren interne gesprekken. Wat Meral Ozcan nu naar buiten brengt, zijn onwaarheden die ons moslims in een slecht daglicht stellen.”

Wat er precies aan bod komt in de bewuste aflevering van ‘Familie’, leest u vandaag in Het Belang van Limburg.