Brussel pakt Uber hard aan

Print

Foto: Geertje De Waegeneer

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (s.pa) dient bij het parket een klacht in tegen de praktijken van taxidienst Uber in de hoofdstad. Daarmee komt ook in België een eind aan de 'softe' aanpak van de omstreden online-vervoersdienst. Dat bericht De Morgen vrijdag.

Via een app brengt het Amerikaanse bedrijf klanten die vervoer zoeken in contact met chauffeurs die tegen vergoeding een plek in de wagen aanbieden. Uber wordt verweten de veiligheidsvoorschriften, fiscale verplichtingen en sociale bescherming die in de taxisector gelden te ontduiken.

Smet dient volgende week een strafklacht in bij het parket. 'Nieuwe initiatieven zoals Uber zijn welkom als ze zich schikken naar de regels', zegt hij. 'Een gesprek daarover met Uber levert niets op, dus doen we het nu maar anders. We willen dat het parket nauwkeurig nagaat of en welke wetten het bedrijf overtreedt.'

Smet zal ook een klachtenbrief aan de Computer Crime Unit sturen om te vragen de website waarmee Uber zijn diensten aanbiedt te blokkeren. Het Brussels Gewest komt ook in actie: als klant vermomde inspecteurs zullen controleritten uitvoeren met Uber-chauffeurs.