Voorakkoord over sociaal plan bij Solenis

Print
Voorakkoord over sociaal plan bij Solenis

Werknemers plaatsten in november kruisjes bij het bedrijf Foto: HBVL

Beringen -

Bij het chemiebedrijf Solenis in Beringen hebben vakbonden en directie donderdagavond een voorakkoord gesloten over het sociaal plan dat de sluiting van het bedrijf moet begeleiden.

Als in april 2015 de deuren worden gesloten, zal zowat de helft van de 37 getroffen werknemers met brugpensioen kunnen op 53 jaar. Voor de anderen is er een ‘gouden handdruk’ afgesproken.

Bij Solenis, de nieuwe naam van Ashland, blokkeerden de werknemers al enkele dagen de geproduceerde voorraad uit protest tegen de vastgelopen onderhandelingen over een sociaal plan. Na nieuwe besprekingen, donderdag, is er toch een voorakkoord uit de bus gekomen.

Twee onderdelen

‘Het sociaal plan bestaat in grote lijnen uit twee onderdelen’, zegt Eddy Kellens, afgevaardigde van het ACV. ‘Zowat de helft van de 37 werknemers kan kiezen voor SWT (brugpensioen) op vrijwillige basis vanaf 53 jaar. Het tweede aspect is dat bij de gedwongen ontslagen, er extralegale vergoedingen uitbetaald worden, gebaseerd op het aantal dienstjaren. Een gouden handdruk, in feite.’

‘De bedragen waar we over spreken zijn voor ons voldoende. Of we daar ook bij het personeel een meerderheid voor vinden, zal dinsdag blijken tijdens de stemming. In dat geval zullen de geblokkeerde goederen onmiddellijk worden vrijgegeven voor verscheping naar de klanten’, besluit Eddy Kellens.