Wist je dit al over je menstruatie?

Een website alleen over menstruatie, is dat niet een beetje vreemd? De Nederlandse journaliste Paula Kragten vond van niet: zij startte in mei met de website period.nl, een website met weetjes, tips en grappige prentjes over die dagen van de maand. Vier vragen aan een vrouw die maandstonden uit de taboesfeer wil halen.

tib

Weten we eigenlijk nog niet alles over dit onderwerp?

Dat zou je denken hè! We vinden van onszelf wel dat alles bespreekbaar is en dat er geen taboes meer zijn, maar over menstruatie blijft het altijd heel stil. Als ik het op mijn website heb over hoe je lichaam werkt, merk ik dat die stukken gretig worden gelezen. Terwijl je toch denkt dat iedereen dat op school geleerd heeft?

Het is gewoon niet zo’n lekker onderwerp en het zit niet in onze cultuur om erover te praten. In Amerika is dat bijvoorbeeld heel anders: daar worden grappen over menstruatie gemaakt in comedyshows, blogs worden bijgehouden, er zijn zelfs mensen die hun eigen maandverbandjes maken.

Wat is er mis met de maandverbanden uit de supermarkt, dan?

Niets, je hebt in de supermarkt alle kleurtjes en vormen van maandverbanden en tampons. Maar als je andere producten dan wegwerpproducten wil gebruiken, moet je ver zoeken. We willen allemaal ecologisch zijn, maar het gebruik van wasbaar maandverband en cupjes bijvoorbeeld, is hier helemaal niet ingeburgerd.

Je verzamelt ook interessante en cultureel gebonden weetjes over menstruatie. Wat kom je daar zoal tegen?

Wist je dat vrouwen nu ongeveer tien keer vaker menstrueren dan pakweg een paar eeuwen geleden? Dat is niet alleen omdat we nu langer leven, maar ook omdat vrouwen vroeger veel vaker zwanger waren en borstvoeding gaven. Tien keer meer, dat is toch een serieuze aanpassing voor een vrouwenlichaam?

Op je website vinden we ook grappige gadgets, zoals vingerpopjes in de vorm van tampons. Is dat niet vreemd voor een onderwerp in de taboesfeer?

Ja, maar die gadgets vind je ook vooral in het buitenland natuurlijk. Maar ik zet ze op mijn website omdat ik het luchtig wil houden. Over menstruatie wordt er vaak heel zwaarmoedig gedaan, terwijl het ook anders kan. Ik wil een soort chocola zijn voor vrouwen die ongesteld zijn, een momentje van verpozing.

www.period.nl

Aangeboden door onze partners

Niet te missen