'Systematisch dopinggebruik' bij Astana maar wel licentie voor 2015

Print
'Systematisch dopinggebruik' bij Astana maar wel licentie voor 2015

Foto: BELGA

Astana, het wielerteam van Tourwinnaar Vincenzo Nibali, kreeg dan toch een WorldTour-licentie van de Internationale Wielerunie UCI. Onder voorwaarden, zo blijkt woensdagavond.

Ook op de eigen site vermeldt Astana het voor hen heuglijke nieuws. ‘Astana Pro Team is blij te kunnen aankondigen dat we een WorldTour-licentie voor 2015 hebben ontvangen, waardoor we op het hoogste niveau kunnen blijven wedijveren. Bedankt aan de renners, de staff, de families, sponsors, vrienden en fans voor de steun.’ Bij Astana rijdt onder meer de Italiaanse Tourwinnaar Vincenzo Nibali.

Astana staat wel 'onder toezicht'

De UCI laat in een mededeling weten dat het Kazachse team 'onder toezicht' zal staan. Het opleidingsteam wordt de komende tijd volledig onder de loep genomen en het profteam moet inzage geven in de schema's die opgesteld worden voor de renners. Een instituut voor sportwetenschappen van de universiteit van Lausanne gaat kijken naar de omstandigheden van de afgelopen dopinggevallen om te bepalen of en in hoeverre de ploeg dan wel het management verantwoordelijk is.
 
Gisteren in de vooravond klonk het bij de UCI nog dat een beslissing over de licentie tijd zou kosten, dat eerst de beslissing van de Italiaanse wielerbond en het Italiaans Olympisch Comité afgewacht zou worden. Daar ligt momenteel het 550 pagina’s tellende dossier van het gerecht van Padua over Michele Ferrari, de dopingdokter die nadrukkelijk aan Astana gelinkt werd.

Vijf dopinggevallen

In het rapport staat, aldus de Italiaaanse krant Gazzetta dello Sport, dat er ‘systematisch dopinggebruik’ is bij Astana. De UCI wou ook weten of Ferrari in 2013 een trainingskamp van Astana bezocht, iets wat Ferrari ontkent. Maar daar hebben ze uiteindelijk niet op gewacht: Astana krijgt zijn licentie en mag deelnemen aan de belangrijkste wedstrijden van de 2015, de Tour de France op kop.

De UCI mag vandaag ongetwijfeld een storm van protest verwachten voor het toekennen van een licentie aan een team dat de voorbije maanden liefst vijf (!) dopinggevallen kende. De broers Maxim en Valentin Iglinskiy testten afgelopen zomer positief op epo en in het jeugdteam van de Kazachse ploeg werden op korte tijd drie renners betrapt op anabole steroïden. Het is moeilijk om te geloven dat het hier om vijf ­geïsoleerde, volstrekt los van elkaar staande gevallen gaat. De zaak-Astana heette een testcase te zijn voor het beleid van ‘vernieuwer’ Brian Cookson, de opvolger van Pat McQuaid als voorzitter van de UCI, en de man die beloofde de grove borstel te hanteren als het over doping ging. Deze uitspraak is alleszins koren op de molen van zij die dat stoere voornemen van Cookson met de nodige scepsis onthaalden.

Geen WorldTour voor Europcar

Voorts raakte woensdagavond ook bekend dat het Franse Europcar, de formatie met o.a. Thomas Voeckler en Pierre Rolland, geen WorldTour-licentie krijgt voor 2015 wegens te weinig financiële garanties.