Voor het eerst in eeuwen wilde katten geboren

Print

Foto: Ark Natuurontwikkelingen

In Nederland zijn dit jaar wilde katten geboren. En dat voor het eerst in eeuwen. In het Vijlenerbos bij Vaals liep een piepjong exemplaar voor een cameraval. En eerder had een jong wilde kater zich ook al in Zuid-Limburg laten vangen. “De wilde kat is helemaal terug in deze regio, veel sneller dan verwacht”, zegt Anke Brouns van ARK Natuurontwikkeling.

Een paar maanden, ouder is het wilde katje niet dat onderzoekers vorige week op de beelden van een cameraval zagen lopen. “We schatten dat de kat in het begin van de zomer is geboren. Op de beelden - die in september zijn geschoten - was het een paar maanden oud”, vertelt Brouns. Hiermee staat het vast dat in de regio jonge wilde katjes zijn geboren. “Eind oktober hadden we al een jonge kater van 8 maanden gevangen. Op die leeftijd zitten de dieren nog in het leefgebied van hun moeder. Voor ons was dat een duidelijk signaal. Maar met dit jonge katje weten we heel zeker dat er een vrouwtje in deze bossen zit”, aldus nog Anke.

Hoeveel katjes de moeder heeft geworpen, weet niemand. “Een worp van een wilde kat is vergelijkbaar met die van onze kortharige Europese kat. Alleen sterven de meeste kittens heel jong. Meestal overleeft er maar eentje.”

Dat een wilde kat zich in Nederland voorplant, is voor de wetenschappers het bewijs dat deze soort zich hier thuisvoelt. “We zijn ons onderzoek in het Vijlnerbos - vlakbij het drielandenpunt - gestart omdat dat nauw aansluit bij het natuurgebied in de Eifel. Maar we sluiten niet uit dat de wilde katten die hier leven ook naar bijvoorbeeld Voeren trekken.” Brouns voorspelt dat de wilde kat zich ook meer noordelijk zal verspreiden. “De bossen aan zowel Nederlands als Belgisch-Limburgse kant zijn er geschikt voor. Wie weet zitten ze er nu al en weten wij het gewoon nog niet omdat daar niet wordt gezocht.”