Soepele interpretatie regels voor ‘oude woonbonus’

Print
Soepele interpretatie regels voor ‘oude woonbonus’

Johan Van Overtveldt Foto: BELGA

‘We zijn soepel en hopen hiermee een stuk onduidelijkheid weg te nemen voor mensen die dit jaar nog een huis willen bouwen of verkopen’, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Hij reageert daarmee op de rush op de oude woonbonus die de voorbije weken plaatsvond.

De nieuwe Vlaamse regering kondigde bij haar aantreden aan dat de woonbonus vanaf 1 januari 2015 zou verlagen. Daardoor kende het aantal hypothecaire leningen de voorbije maanden een stijging. Kopers beslissen immers nog snel een lening af te sluiten om nog in aanmerking te komen voor het oude, meer voordelige regime van de woonbonus.

Maar om nog van de ‘oude woonbonus’ te kunnen genieten, moeten de kopers in hun huis wonen voor 1 januari 2015. De vraag rijst nu wat de gevolgen zijn voor mensen die een huis gekocht hebben waar nog bouwwerkzaamheden of verbouwingswerkzaamheden voor nodig zijn. Nu schrijven de regels voor dat die ‘voor 31 december moeten aangevat zijn’. In overleg met de federale minister van Financiën Van Overtveldt zal de administratie een versoepelde interpretatie hanteren, blijkt nu.

Zo kan voor de vaststelling van de aanvang van de werkzaamheden bijvoorbeeld gesteund worden op de datum waarop de aanvraag tot een stedenbouwkundige vergunning werd ingediend om de werken uit te voeren, de datum waarop een overeenkomst werd gesloten met een aannemer, bouwfirma of een architect, of nog de datum waarop de benodigde bouwmaterialen werden besteld. Het gaat niet om een limitatieve lijst. Schriftelijke bewijzen zullen daarbij volstaan.