Homans: ‘Er komt geen verbod op religieuze kentekens voor Vlaamse ambtenaren’

Print
Homans: ‘Er komt geen verbod op religieuze kentekens voor Vlaamse ambtenaren’

Liesbeth Homans (N-VA) Foto: BELGA

Er komt geen algemene richtlijn om Vlaamse ambtenaren te verbieden religieuze kentekens, zoals een hoofddoek, kruisteken of kepel, te dragen. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) woensdag gezegd in het Vlaams Parlement. Verwijzend naar het regeerakkoord zei Homans dat ze vertrouwen heeft in de leidende ambtenaren om een neutrale dienstverlening te garanderen.

Eerder deze week kondigde Waals minister van Ambtenarenzaken Christophe Lacroix (PS) aan dat hij Waalse ambtenaren die in contact komen met het publiek wil verbieden om religieuze kentekens te dragen. Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens is het met hem eens, en riep de Vlaamse regering op een gelijkaardig verbod in te voeren.

Maar het zal er niet komen, zo antwoordde Homans hem in het Vlaamse halfrond. Ze verwees daarvoor naar de afspraak hierover in het Vlaams regeerakkoord. Er staat daarin dat er gewaakt wordt over de neutraliteit van de dienstverlening van de Vlaamse overheid, en dat het aan de leidende ambtenaren is om ervoor zorgen dat hun ambtenaren die in contact komen met het publiek daar ook aan beantwoorden. ‘Met andere woorden’, zo zei Homans, ‘wij gaan voor neutraliteit, en geven de verantwoordelijkheid aan de leidende ambtenaar. In hem of haar hebben we alle vertrouwen. Hij of zij moet erop toezien dat de afspraken worden nageleefd of niet.’

Janssens reageerde teleurgesteld. ‘De burger heeft recht op neutraliteit, en ambtenaren met een hoofddoek zijn wat ons betreft uit den boze’, klonk het.