ACV staakt 'minstens 24 uur' in gevangenissen

Print
ACV staakt 'minstens 24 uur' in gevangenissen

Foto: BELGA

ACV Openbare Diensten legt vanaf dinsdag 16 december 'voor minstens 24 uur' het werk neer in de gevangenissen, zo heeft de vakbond meegedeeld. De christelijke vakbond plant wel geen extra acties bij de openbare vervoermaatschappij De Lijn.

De christelijke vakbond ACV Openbare Diensten legt vanaf dinsdag 16 december het werk neer in alle Belgische gevangenissen. De actie van de cipiers zal volgens vakbondssecretaris Filip Dudal ‘minstens 24 uur duren, maar het kan ook langer zijn’. De vakbond verzet zich daarmee tegen de besparingsplannen die de overheid in het gevangeniswezen plant.

De socialistische overheidsbond ACOD en de liberale tegenhanger VSOA steunen die actie vooralsnog niet, dinsdag is er namelijk ook overleg met minister van Justitie Koen Geens gepland. ‘We wachten de resultaten van dat overleg af. Daarna zullen we beslissen of er ook door ons een stakingsaanzegging wordt ingediend’, zegt permanent secretaris Frank Serlet van VSOA.

‘Wij willen het overleg alle kansen geven’, zegt ook Gino Hoppe, algemeen secretaris van ACOD. ‘Maar ik wil wel duidelijk stellen dat we geen enkel gedwongen ontslag zullen aanvaarden en dat we niet willen dat er ook maar iemand financieel verlies lijdt’, vervolgt Hoppe. ‘Als de overheid niet open staat voor onze eisen, dan kan het nog een zeer heet eindejaar worden’, klinkt het nog.

’Reizigers niet meer treffen’

Een heel ander geluid klinkt bij Jan Coolbrandt, nationaal secretaris ACV Openbare Diensten Sector Vervoer, na raadpleging van de achterban woensdag. ‘Er komen wat ACV betreft, behalve op de nationale staking van 15 december, dit jaar geen acties meer die de reizigers treffen’. Rita Coeck, federaal secretaris van ACOD TBM, zegt overleg nu vrijdag af te wachten met de andere bonden en de directie.

Coolbrandt zegt dat zijn vakbond deze beslissing genomen heeft omdat hij ‘niet ongevoelig is voor het feit dat veel mensen afhankelijk zijn van het openbaar vervoer’. Coolbrandt benadrukt wel dat andere acties nog steeds mogelijk zijn en hoopt dat het overleg met de directie niet helemaal stilvalt. ‘Dit jaar is geen formeel overleg meer gepland en aan de planning voor volgend jaar wordt nog gewerkt.’

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij De Lijn had een actieaanzegging ingediend omdat de directie een cao niet wil verlengen die de werknemers in besparingstijd tegen loonverlies beschermt. De directie van de openbaarvervoermaatschappij wil werknemers niet langer inkomsten uit premies garanderen. Het basisloon blijft wel behouden en er vallen geen naakte ontslagen.