‘Om de twee jaar hittegolf in Europa’

Print
‘Om de twee jaar hittegolf in Europa’

Foto: EPA

De opwarming van de aarde gaat de kans op zeer hete zomers in Europa sterk doen toenemen. Al tegen 2030 kunnen die hittegolven om de twee jaar voorkomen. Dat is de conclusie van een studie van het Met Office, het Britse weeragentschap.

De zomer van 2003 was een van de warmste zomers in West-Europa. De temperatuur lag toen zo’n 2,3 graden hoger dan gemiddeld voor een zomer. In heel Europa stierven zo’n 70.000 mensen als gevolg van die hitte, vooral oudere mensen. De hitte zorgde toen ook voor bosbranden op verschillende plaatsen en lagere landbouwopbrengsten.

Dergelijke zomers zullen steeds vaker voorkomen, waarschuwen de onderzoekers van de studie. Door de klimaatsverandering is de kans op zo’n extreme hittegolven op zeer korte tijd gestegen van ongeveer één op duizend naar één op honderd.

Ook de kans op ‘gewone’ hittegolven is als gevolg van de opwarming van de aarde gestegen. Amper een decennium geleden was de kans op zo’n zeer warme periode 1 op 52. Op dit moment is die kans al gestegen naar 1 op 5: in het eerste decennium van dit millenium is de gemiddelde temperatuur tijdens de zomer met 0,81 graden gestegen tegenover de gemiddelde zomertemperatuur in de jaren ‘90. De onderzoekers voorspellen dat die hittegolven steeds frequenter zullen zijn en dat de intensiteit ervan ook zal toenemen. Tegen 2030 of 2040 zullen zo’n hittegolven in Europa zelfs om de twee jaar voorkomen, als de menselijke uitstoot van broeikasgassen niet drastisch wordt aangepakt.