Astana krijgt nog geen WorldTour-licentie

Print
Astana krijgt nog geen WorldTour-licentie

Foto: BELGA

Wielerploeg Astana zou normaalgezien woensdagavond om 17u te horen krijgen van de Internationale Wielerunie UCI of het een WorldTour-licentie zou krijgen, maar die beslissing is uitgesteld. De UCI wil eerst inzage krijgen in het gerechtelijk dossier rond dopingdokter Ferrari, waarin Astana’s ploegleider Vinokourov een belangrijke rol speelt.

Astana is momenteel de enige ploeg die nog op een WorldTour-licentie wacht. Die licentie is nodig om automatisch startrecht te krijgen in alle grote wedstrijden, de Ronde van Frankrijk op kop. De Kazachse wielerploeg van Tourwinnaar Vicenzo Nibali kwam de afgelopen maanden flink in opspraak omdat maar liefst 5 renners tegen de dopinglamp liepen: De broers Valentin en Maxim Iglinskiy bij de profs en drie jongeren bij het opleidingsteam.

Vandaag publiceerde de Italiaanse sportkrant Gazetta dello Sport details uit het aanslepende gerechtelijke dossier van Padua rond dopingdokter Michele Ferrari. Daarin stond onder meer beschreven dat Astana’s ploegleider Alexander Vinokourov in 2010 (net terug van een schorsing van 2 jaar) een contract wou afsluiten met Ferrari voor 10 à 12 renners van Astana. En dat Ferrari gespot werd in het hotel waar Nibali en co. een eerste keer bijeenkwamen voor 2014. Bovendien staan drie renners van het huidige Astana - Borut Bozic, Valentin Iglinski en Michele Scarponi - op de klantenlijst met 38 namen van Ferrari. Voor alle duidelijkheid: Tourwinnaar Vincenzo Nibali komt geen enkele keer voor in het lijvige dossier van het Italiaanse gerecht. (lees meer ).

Maar Nibali kan nu wel flink de pineut worden van de crisis bij zijn team. UCI-voorzitter Brian Cookson neemt de nieuwe beschuldigingen aan het adres van Astana ‘bijzonder ernstig’. De Ethische Commissie van de UCI wil het gerechtelijke dossier dat werd overgemaakt aan het Italiaans olympisch comité (CONI) grondig bestuderen alvorens de knoop door te hakken over de licentie. ‘We nemen pas een beslissing nadat we onze tijd hebben genomen om een grondig oordeel te vellen’, vertelde Cookson aan Velonews.com.

Zegt de UCI ‘njet’ tegen Astana, dan volgen sowieso verlengingen voor het Internationaal Sporttribunaal (TAS). Naar het voorbeeld van Katusha, dat daar vorig jaar verhaal haalde. En gelijk kreeg.