Begrafenis Fabiola in teken van ‘eenvoud’ en ‘soberheid’

Print
Begrafenis Fabiola in teken van ‘eenvoud’ en ‘soberheid’

De bevolking kan woensdag en donderdag nog een laatste hulde brengen aan koningin Fabiola in het koninklijk paleis in Brussel Foto: Photo News

De begrafenisplechtigheid voor koningin Fabiola zal in ‘eenvoud’ en in ‘soberheid’ verlopen. Dat is het enige wat woensdagmiddag is bekendgemaakt over de eredienst. De persconferentie van de Belgische bisschoppenconferentie waar meer details uit de doeken zouden worden gedaan, werd op het laatste moment afgeblazen.

Het enige wat echt duidelijk is, is dat de leden van de koninklijke familie vrijdag vanaf 9.30 van het koninklijk paleis in Brussel naar de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal zullen trekken. De plechtigheid zal daar om 10.00 uur van start gaan, met monseigneur Godfried Danneels, aartsbisschop André Léonard en de Belgische bisschoppen die erin zullen voorgaan.

‘Alles moet geheim blijven’

‘Koningin Fabiola en monseigneur Danneels hebben altijd een nauwe band gehad, vooral sinds het overlijden van Koning Boudewijn. Het is dus logisch dat hij voorgaat in de ceremonie’, was vrijwel het enige wat Tommy Scholtes, de woordvoerder van de bisschoppenconferentie, woensdag zei. ‘Alles moet geheim blijven’, legde hij uit.

Intussen hebben verschillende leden van buitenlandse koningshuizen hun aanwezigheid op de begrafenisplechtigheid al bevestigd. De familie van de groothertog van Luxemburg zal het best vertegenwoordigd zijn. Naast groothertog Hendrik en zijn vrouw, groothertogin Maria Teresa, zullen onder meer ook groothertog Jan - de schoonbroer van koningin Fabiola - prins Willem en nog andere leden van de familie aanwezig zijn.

Het koningshuis van Spanje, het land van herkomst van Fabiola, zal dan weer vertegenwoordigd worden door koning Juan Carlos en koningin Sofia. Verder zal prinses Beatrix in naam van Nederland aanwezig zijn. Ook de vorsten van Zweden en Noorwegen, koningin Margaretha II van Denemarken, de Japanse keizerin Michiko, de Thaise prinses Sirindhom en de Marokkaanse prins Moulay Rachid zakken voor de gelegenheid af naar Brussel. Mogelijk zullen de komende uren nog meer mensen aan die lijst worden toegevoegd.

Ook burgers kunnen begrafenis bijwonen

Om 12.00 uur is de plechtigheid in de kathedraal afgelopen en gaan de aanwezigen naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Schaarbeek, de parochie van de overleden koningin. Daar zal nog een tweede religieuze ceremonie plaatsvinden.

Ook gewone burgers mogen de begrafenis van de koningin overigens bijwonen. Wie dit wil, wordt verzocht zich per e-mail aan te melden bij de protocoldienst van de FOD Binnenlandse Zaken (protocol@ibz.fgov.be). Voor de ceremonie in Schaarbeek, die ook kan worden bijgewoond, is een voorafgaande aanmelding niet noodzakelijk.

Externe links