Vijf jaar cel geëist voor grootschalige Porsche-zwendel

Print
Vijf jaar cel geëist voor grootschalige Porsche-zwendel

Foto: AFP

Maasmechelen -

Het openbaar ministerie heeft gevangenisstraffen tot vijf jaar en boetes die kunnen oplopen tot 30.000 euro gevraagd tegen de bende die op grote schaal in Zwitserland en Italië gestolen Porsches en Mercedessen naar Maasmechelen overbracht. Bij een inval in een afgedankte kippenstal in Maasmechelen vond de federale gerechtelijke politie in 2008 liefst vijftien Porsches en een grote hoeveelheid vervangstukken.

De zwendel kwam aan het licht toen enkele dagen na de zoveelste diefstal van een luxewagen in het Zwitserse Genève drie personen met een takelwagen met daarop een Porsche, werden gecontroleerd in Frankrijk. Bij de gestolen Porsche met Belgische garageplaten blijkt het chassisnummer verwisseld. Het onderzoek leidde vervolgens naar de kippenstal in Maasmechelen.

Op de eerste zittingsdag woensdag in de correctionele rechtbank in Tongeren vertelde de procureur hoe de bende, vaak op bestelling, Porsches en Mercedessen vervreemdde in Zwitserland en Italië. Die werden dan overgebracht naar verschillende garageboxen in ons land. Vandaaruit werd er contact opgenomen met Steven O., die in het wereldje van liefhebbers van oldtimers een stevige reputatie had opgebouwd als restaurateur.

Via een tussenpersoon gebruikte hij de oldtimers voor onderdelen of verving hij de chassisnummers van de gestolen auto’s met die van autowrakken die hij op autokerkhoven opkocht. Daarna werden de luxewagens opnieuw in het verkeer gebracht met valse boorddocumenten.

Op de zitting bekende Steven O. dat hij kort na de oprichting van zijn bvba in 2006, betrokken was geraakt bij de zwendel. Naar eigen zeggen zou hij een 23-tal wagens verkocht hebben. Uit het onderzoek blijkt echter dat de bende minstens 36 auto’s gestolen zou hebben.

De zaak wordt voortgezet op 24 december.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio