Mama

Hierdoor worden kinderen sneller ziek in de crèche

Print
Hierdoor worden kinderen sneller ziek in de crèche

Foto: Shutterstock

De Nederlandse epidemioloog Remko Enserink, verbonden aan de universiteit van Utrecht, boog zich vier jaar lang over de gezondheid van kinderen in een crèche. Uit zijn analyse blijkt dat kleintjes die naar een kinderdagverblijf gaan tot twee keer vaker ziek worden dan jongens en meisjes die thuisblijven. Zandbakken, dieren en centrale ruimtes zijn de grootste boosdoeners, zo meldt NOS.

Enserink baseert deze conclusies op een reeks eigen enquêtes waar tienduizend gezinnen en 104 Nederlandse kinderdagverblijven aan deelnamen. Daarnaast raadpleegde hij ook cijfers van de nationale (huisartsen)registraties en van het Kinderdagverblijven Infectieziekten Surveillance Systeem. Nadat hij deze gegevens grondig bestudeerde, werd duidelijk dat kinderen in de crèche tijdens hun eerste twee levensjaren tot 50 procent meer infectieziekten oplopen.

Enserink stuitte tijdens zijn onderzoeksperiode op enkele belangrijke hygiënische factoren die het besmettingsrisico kunnen vergoten. Volgens de epidemioloog loopt je kleintje in een grote crèche meer risico op buikgriep, net als in een crèches waar een zandbak, zwembadje of centrale verschoonruimte aanwezig is. In kinderdagverblijven met dieren worden kindjes ook sneller ziek dan in een verblijf zonder beestjes.

Om het risico op ziekten te verkleinen, doet het personeel in crèches er goed aan om het speelgoed en het bedlinnen elke dag schoon te maken. Desinfecteren doen medewerkers het best met chloor en doekjes met allesreiniger, dan verkleint het infectiegevaar.

Niet te missen