Hamonts bedrijf maakt grootste kaars van Europa

Print
Hamonts bedrijf maakt grootste kaars van Europa

Foto: Patrick Hattori

Hamont-Achel -

Meer dan 2.000 kaarsjes verlichten zaterdag de eerste black-out kerstmarkt in Mechelen. Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom trekt samen met burgemeester Bart Somers omstreeks 17u30 de stekker van de klassieke kerstverlichting uit. Die avond wordt ook de grootste kaars van Europa, gefabriceerd door Spaas Kaarsen uit Hamont-Achel, aangestoken.

Met het lichtspektakel willen de stad Mechelen en sponsor Spaas aantonen dat stroom besparen en een gezellige kerstmarkt behouden wel degelijk mogelijk is. “Zo steunen we tegelijk de ‘off-on-campagne van de overheid”, luidt het.

“Ik dank Mechelen om op deze originele wijze de campagne nog eens in de aandacht te brengen”, zegt minister Turtelboom. “De filosofie achter de campagne is dat we via een beetje solidariteit, en zonder in te boeten op ons eigen comfort, ervoor zorgen dat deze winter niemand wordt afgeschakeld.”

Grootste kaars van Europa

Dezelfde avond steekt een lantaarnman voor de ingang van het stadhuis ook de grootste kaars van Europa aan. Ze is vier meter hoog en 2,3 ton zwaar. “We zijn er enkele weken mee zoet geweest om zo’n kaars te ontwerpen”, zegt CEO Ben Spaas van de Hamontse kaarsenfabrikant. De kaars kan 460 uren branden tot op kerstavond.