Mijnenjager Crocus terug in thuishaven Zeebrugge

Print
Brugge -

De mijnenjager M917 Crocus is woensdag terug aangemeerd in thuishaven Zeebrugge na een missie van drie maanden. Het schip en zijn bemanning maakte sinds augustus deel uit van het permanente Navo-mijnenbestrijdingseskader.

Na de afvaart op 24 augustus vervoegde de Crocus al snel het supranationale mijnenbestrijdingseskader dat bestond uit zeven schepen uit Polen, Duitsland, Nederland, Letland en Estland. Er stonden twee grote oefeningen op het programma, één in Finland en één in Schotland. Daarna trok de Crocus nog naar de Baai van de Somme voor een zogenaamd HOD-opdracht (Historic Ordonance Disposal), dat als doel heeft historische munitie, waaronder munitie uit de Tweede Wereldoorlog, op te sporen en te ontmijnen.

‘Tijdens de hele opdracht hebben we zeven explosieven gevonden. Vier daarvan hebben we zelf verplaatst en ontmijnd’, aldus commandant Kurt De Winter, die spreekt van een succesvolle reis. ‘We hebben met ons Belgisch schip en onze bemanning opnieuw getoond dat we bij de besten van het eskader behoren. We zijn met onze school en het goed opgeleide team gerenommeerd voor onze mijnenbestrijding’, aldus De Winter.

Litouwen voerde het eskader voor de eerste keer aan. Nu komt Nederland aan de beurt. In het tweede van semester van 2015 voert België terug het commando van het NAVO-mijnenbestrijdingseskader SNMCMG1.