Seks & Relaties

Daarom zijn vrouwen betere chauffeurs

Print
Daarom zijn vrouwen betere chauffeurs

Foto: Shutterstock

Zeg niet te gauw, ‘t is weer een vrouw achter het stuur. Uit onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt namelijk dat dames beter en vooral veiliger met de wagen rijden dan mannen, dat staat zwart op wit in het nieuwste nummer van hun driemaandelijks blad Via Secura.

Uit de cijfers van het BIVV blijkt dat vrouwen doorgaans voorzichtiger zijn in het verkeer dan mannen. Vrouwen dragen hun gordel vaker dan mannen, maar de recente peiling toont aan dat het verschil kleiner wordt. Ruim 87,6 procent van de dames klikt de gordel vast tegenover 85,3 procent van de heren. Vrouwen (1,6 procent) tikken tijdens het rijden ook minder op hun gsm dan mannen (3,7 procent) en hebben een minder zware voet in het verkeer. Maar liefst 61 procent van de ondervraagde vrouwen vindt te snel rijden onverantwoord, bij de mannen is dat 51 procent.

Minder ongevallen

Al die voorzichtigheid zorgt ervoor dat vrouwen minder vaak betrokken raken bij (zware) ongevallen. Een reden: dames drinken minder dan mannen en als ze wel een glas te veel op hebben, rijden ze voorzichtiger of kruipen ze niet achter het stuur. Indien ze na het incident moeten blazen, tekent 5 procent positief. Bij mannen is dat 14 procent. De nieuwste cijfers van het BIVV tonen ook dat er altijd minder vrouwelijke verkeersslachtoffers zijn. Als bestuurster raakte 34 procent betrokken bij een ongeval, tegenover 66 procent van de mannelijke chauffeurs. Een ongeval waar een vrouw bij betrokken is, is vaak ook minder zwaar en loopt minder vaak fataal af.

Niet te missen