Elektriciteitscentrale Langerlo dreigt stil te vallen door spontane staking

Print
Elektriciteitscentrale Langerlo dreigt stil te vallen door spontane staking

Foto: Chris Nelis

Genk -

Er is woensdag een spontane staking uitgebroken bij de E.ON-elektriciteitscentrale in Langerlo. Dat zegt Jan Van Wijngaerden, secretaris bij de socialistische vakbond Gazelco. De centrale, die ruim 700.000 gezinnen van stroom voorziet, dreigt stil te vallen. Er is echter geen reden tot paniek. Het stilvallen van de centrale zal er niet voor zorgen dat u zonder elektriciteit valt. De stroom zal in dat geval immers van elders komen.

De staking is een reactie op het sociaal overleg bij E.ON, dat volgens het personeel niet vordert. De centrale sluit in april 2016. Het personeel wil duidelijkheid over het lot van de 120 werknemers.

Zoals bekend vervalt de uitbatingsvergunning van de steenkoolcentrale in april 2016. E.ON kondigde twee jaar geleden aan de centrale tegen die tijd om te bouwen tot een biomassacentrale op basis van houtpellets. Met de ombouw is een investering gemoeid van 150 miljoen euro.

Begin oktober kondigde E.ON echter aan een overnemer te zoeken voor de centrale. Het Duitse energiebedrijf wil de investering niet langer alleen dragen en zoekt een investeerder die wil instaan voor de omschakeling. Een strategische keuze, zo liet het bedrijf weten, om voor grootschalige projecten minder in Europa te investeren maar meer in groeimarkten zoals Brazilië, Turkije en Rusland.

‘Overleg vordert niet’

Het personeel is er echter niet gerust in en wil duidelijkheid over het lot van de 120 werknemers. “We vrezen dat het personeel in april 2016 gewoon op straat komt te staan”, aldus Van Wijngaerden. “Het overleg over het sociaal plan vordert niet. We willen dat E.ON actief meezoekt naar andere jobs in de sector. We onderhandelen ook over financiële compensaties als de centrale sluit. E.ON is een wereldspeler, we willen dat ze hun financiële verantwoordelijkheid nemen.”

Van Wijngaerden wijst erop dat de centrale in Langerlo momenteel op volle toeren draait, en steenkool vandaag bijzonder goedkoop is. Langerlo is de laatste steenkoolcentrale van het land.

Gazelco waarschuwt ook voor een stakingsaanzegging indien het overleg escaleert. “Dan dienen we een aanzegging in voor de hele groep, dus ook voor de centrale van Vilvoorde.” De centrale van E.ON in Vilvoorde maakt deel uit van de strategische reserve, die in geval van een dreigende black-out voor extra capaciteit moet zorgen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio