Pakistaan krijgt 15 jaar cel voor gruwelijke moordpoging op Herkse vrouw

Print
Pakistaan krijgt 15 jaar cel voor gruwelijke moordpoging op Herkse vrouw

Foto: SeM

Herk-de-Stad -

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft woensdag de 26-jarige Pakistaan Adnan S. veroordeeld tot 15 jaar effectieve celstraf wegens poging tot moord, verkrachting met foltering, diefstal, afpersing en mensonterende behandeling. De rechtbank besliste hem voor tien jaar uit zijn rechten te ontzetten en hem tien jaar ter beschikking te stellen van de strafuitvoeringsrechtbank.

De feiten speelden zich af in de nacht van 11 op 12 maart. Het 26-jarige slachtoffer, dat studeert voor leerkracht in Diepenbeek, rijdt na de avondschool naar haar vriend in Herk-de-Stad. Maar als ze zijn straat binnenrijdt, kan ze niet meer verder: takken versperren de (doodlopende) straat. De vrouw stapt uit en begint het hout weg te slepen. Het is aardedonker, het schermpje van haar iPhone moet voor wat verlichting zorgen. Wanneer ze bijna klaar is, schrikt ze op van geritsel uit een haag. En dan staat plots een man voor haar. Een rood masker verbergt zijn gezicht. Ze probeert nog tot bij het portier van haar auto te geraken, maar de man grijpt haar vast en werkt haar tegen de grond. Ze vecht voor haar leven, maar hij houdt haar hoofd in een greep en na een zware trap tegen het hoofd, verliest de vrouw het bewustzijn. Hoe lang weet ze niet.

Als ze opnieuw bij bewustzijn komt, realiseert ze zich dat ze op de achterbank van haar eigen wagen ligt, met een katoenen zak over haar hoofd - een zak om schoenen in te stoppen. De koord is rond haar hals dichtgesnoerd. Haar handen zijn samengebonden op haar rug. Met haar eigen sjaal. Korte tijd later beseft ze dat de man achter het stuur van haar wagen stopt. Ze wordt hardhandig uit de wagen gesleurd. De man met het masker vergrijpt zich aan haar, meerdere keren. Hij wil ook de ring van haar vinger rukken maar slaagt daar niet in, ook al probeert hij haar vingers te breken. Uiteindelijk doet zij haar ring zelf uit en geeft ze hem aan haar belager. Dan hoort ze hem nog wat rommelen in haar auto en om ‘geld’ vragen, dat hij uiteindelijk vindt in haar portefeuille.

Nachtmerrie

Als klap op de vuurpijl hoort zij de man nog eens terugkomen, om te urineren op haar ontblote onderlichaam. Dan trekt hij de zak rond haar hoofd zo mogelijk nog vaster aan, maar de jonge vrouw slaagt erin een stuk van de zak tussen haar tanden te nemen, een daad die wellicht haar redding is geweest. Ook de sjaal rond haar handen bindt hij nog wat strakker vast. De vrouw blijft roerloos liggen. Ze hoort de man wegstappen, mogelijk op zoek naar een voorwerp om haar voorgoed het zwijgen op te leggen. Maar hij verdwijnt. Drie uur lang heeft haar nachtmerrie geduurd.

Zak

Minutenlang duurt het nog voordat het slachtoffer de sjaal rond haar handen loskrijgt en de katoenen zak over haar hoofd kan trekken. Ze weet niet waar ze is, waar ze hulp kan zoeken. Als haar ogen aan het donker gewend zijn, kan ze zich weer oriënteren. Ze beseft dat ze in een weide is, ziet in de verte verlichting en beseft dat ze nog altijd kort in de buurt van het huis van haar vriend is. Ze rent er naartoe, bonkt op de deur. De politie en een ambulance zijn er even later. De zoektocht naar de dader kan beginnen. Een persoonsbeschrijving kan het slachtoffer niet geven: de man droeg al die tijd een masker. Toch moest het iemand zijn die haar en haar gewoontes kende om het plan met de takken ten uitvoer te kunnen brengen.

Stalknecht

In het onderzoek komt een stalknecht in beeld van de speurders. Een Pakistaan die zijn thuisland ontvluchtte en anderhalf jaar geleden in België verzeilde. Hij verbleef hier illegaal en vond werk als stalknecht in een manege. Daar leerde hij de vriendin van zijn baas, de 26-jarige Herkse, kennen. Vreemd was dat hij de vrouw honderduit vragen had gesteld en naar haar interesses en gewoontes had gepeild. En dat hij geen enkele opmerking, instructie of goed bedoelde commentaar van een vrouw kon verdragen. Cultuurgebonden wellicht. Op 9 april werd hij ingerekend. Sindsdien verblijft hij in de gevangenis.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio