Grootvader die stiefkleinkinderen misbruikte krijgt vijf jaar cel

Print
Grootvader die stiefkleinkinderen misbruikte krijgt vijf jaar cel

Foto: BELGA

Houthalen-Helchteren -

Een 76-jarige man uit Houthalen-Helchteren is woensdag door de Hasseltse correctionele rechtbank tot 5 jaar effectieve celstraf veroordeeld wegens seksueel misbruik van vier stiefkleinkinderen. Daarnaast heeft de rechtbank beslist hem voor vijf jaar ter beschikking te stellen van de strafuitvoeringsrechtbank. Tot slot is hij voor tien jaar uit zijn rechten ontzet. Volgens de gerechtsdeskundige is de man een pedoseksueel met een hoog recidivegevaar. De man zit momenteel in de gevangenis.

Tussen 2008 en 2014 vergreep de man zich aan de vier minderjarigen. Het ging om drie meisjes en een jongen. In 2008 maakte hij zich schuldig aan de verkrachting van zijn negenjarige stiefkleindochter. In zijn verhoor gaf de zeventiger toe dat er een verlangen tot seksueel contact groeide wanneer hij met de kinderen speelde. Af en toe besefte hij naar eigen zeggen dat wat hij deed ontoelaatbaar was. “De feiten zijn desastreus voor de ontwikkeling van de slachtoffers. De beklaagde minimaliseerde de feiten. Het ging niet om aanrakingen van een liefdevolle opa naar zijn kleinkinderen toe. Hij maakte schaamteloos misbruik van hen”, aldus de procureur een maand geleden.

De beklaagde was bereid tot een residentiële opname, gekoppeld aan een straf met uitstel. Maar de rechtbank ging daar niet op in, omdat die straf hem onvoldoende de zwaarwichtigheid van de feiten zou doen inzien. De man worstelt al jaren met een dergelijk probleem en in het buitenland is hij al voor gelijkaardige feiten veroordeeld.

Op burgerlijk gebied worden de debatten op 13 mei heropend.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio